сряда, 11 ноември 2020 г.

Министър Ангелов, помогнете на личните лекари

 


Последните седмици, претоварената  здравна система на болничната помощ крайно се нуждае от помощта на личните лекари. И министерството на народното здраве (МНЗ) ги натовари с нови допълнителни задължения. В криза, като в криза, с повече товар за здравните работници. При хилавата здравна система, обезкървена от трите правителства на ГЕРБ, с емигриралите          по някои данни от интернет) около 30 000 лекари и сестри в Западна Европа поради мизерните заплати на здравните работници в България, натовариха с допълнителни задължения личните лекари.

А в България и личните лекари недостигат, крайно ограничени са и са също в по-голяма възраст. А в някои села ходят по веднъж в седмицата. В сегашната система те са претоварени не само с обслужването на много пациенти, но и с огромната бумащина, въведена от Здравната каса. Не само, че е много книжнината, но и тя непрекъснато се променя и предизвиква обърквания в правилата за лечение и за отчет на дейността.  В момента пред кабинетите на личните лекари се създава струпване на пациенти за Ковид-19, за оплаквания от други болежки, за направления за специалисти  и за издаване на рецепти на хронично болните. Писане, ама голямо писане. И в повечето случаи – излишно писане. А повечето лични лекари нямат медицински сестри и сами попълват всички данни.

В същото време Правителството и МНЗ просто лъжат обществото, че ще въведат електронизация на здравното обслужване. За една здравна книжка и нейното заверяване пациентите трябва да бият път до личния лекар, до районните поделения на здравната каса и обратно при личния лекар. А и тя е с много малко страници и често трябва да се презаверява. Не само това, но всеки месец или най-малко веднъж на три месеца хронично болните пациенти се редят на опашка  пред кабинета на личния лекар за издаване на рецепти със същите лекарства. В Гърция преди десетилетия въведоха електроните здравни рецепти. Но у нас МНЗ и Здравната каса явно са против улеснението на лекарите и на пациентите. Дори бившият министър (счетоводител) на МНЗ обеща в началото на пандемията че за няколко месеца ще бъде въведена нова електронната система. Явно той никога в живота си не е чакал пред кабинет на личен лекар.

            Вятър и  мъгла. Изминаха 8 месеца от обещанието, но експертите в МНЗ и в Здравната каса нищо не правят, т.е. няма резултат. И сега незаразените от Ковид-19 най-застрашени хронично болни с възраст над 60 години ще се наредят на опашката заедно с обикновените болни и тези с Ковид-19. Е, няма ли да се наруши рекламираната дистанция като изискване за профилактика. И пак ли пациентите ще са виновни, че не спазват дистанция. Каква полза от т.нар. безсмислени зелени коридори, които никой не спазва, когато дистанцията не може да бъде спазена не по причина на хронично болните в ДКЦ. 

Подобна е и картината с направленията, давани от личния лекар за консултации при специалисти.  Това е безкрайна мъка и за личните лекари и за бедните, каквито са повечето хронично болни пенсионери. Най-често чуваната дума е – няма. С „няма направление“ няма и ефективно лечение.

            Нещата са безпределно прости. Направете за два дни две неотложни административни мерки. Първата, дайте свободен достъп до лекарите специалисти на пациентите. Ако пациента го болят очите той няма да отиде при кардиолога, а ще отиде сам при офталмолога. Хората са достатъчно грамотни за да ориентират при кой специалист да отидат. Лекарите-специалисти няма да се претоварят, поне в условията на пандемична криза, когато намаляват желаещите да си обръщат внимание към някои по-маловажни болежки. Но ще се спести време на личните лекари и ще се избягнат безсмислените рискови контакти пред кабинетите им.  

Втората административна мярка е всеки хронично болен само с рецептурната книжка да си купува лекарствата и то за продължителен период от време (напр. година). Той да посещава личния лекар, само когато се нуждае от ново лечение и промяна на лекарствата в тази книжка. А и тя може да се премахне. Здравната каса има информация за хроничните болести на всеки пациент със здравна книжа. Защо тогава тя се заверява? Аптеката винаги контактува със здравната каса по електронен път. Отчитането на купените лекарства може и трябва да става не с рецептурни книжни бланки, а с влизания и регистриране в масива на информационните данни за болежките на пациентите.

            Сутринта г-н Министър Ангелов призова за разум. Сега и той трябва да прояви разум, който предшествениците му от ГЕРБ не искаха да проявяват вече цели 11 години. Този разум ще помогне да се опазят рисковите възрастни и хронично болни пациенти (в условията на пандемия) и да се облекчат личните лекари. При това условие личните лекари ще могат по-активно и надеждно да се включат в битката срещу Ковед-19. Дано се справите и преодолеете чиновническият бюрократичен манталитет на служителите в МНЗ и в Здравната каса.

            10.11. 2020 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар