неделя, 9 май 2021 г.

Обединените сили на ДПС и ИТН прецакаха пенсионерите

 


            В магазина чувам, че в Народното събрание вече се предлагало било ново ястие: антихуманизъм по депутатски. Това остана за пенсионерите – коментарите. Отиде си 35 –тото Народно събрание. То не постигна нищо за хората – нито в социален, нито в икономически, нито в духовно-културен план. Просто – нищо и половина отгоре. Но то позволи, при внимателно вглеждане,  да се разбере и кой кой е. То беше едно мерене на … рейтингите, че чак свят да ти се завие.  Но този, който може да чете зад безсмислените речи и врясъци, все пак може нещо смислено да разбере. Та този депутатин, известният като Ментата (прякорът идва от думата ментарджия – лъжец, измамник; в случая се използва в политически смисъл; човекът вероятно никога и за нищо не е лъгал) държа в последния ден една надъхана антихуманна, антибългарска, отцеругателска, антисоциалистическа реч. Реч в защита на турските терористи от Буново (вагона за майки с малки деца), Бургас и курорта Дружба. Дори на известният Спасител на Сокола му бе неудобно да произнася такива слова, та се наложи Ментата да го замени.   

И какво толкова вбеси Ментата? Та тези, социалистите, били искали да се актуализират пенсиите на милиони български граждани, живеещи под прага на бедността! Каква наглост? Нали няма как парите за пенсиите да се откраднат  от нашите „обръчи от фирми“! Виж, от обществените поръчки, чрез любимите на ДПС и ГЕРБ „обръчи от фирми“ – може. Поради това няма да пуснем пари за бедстващите пенсионери. Ето това е вероятната менте логиката на Ментата. Да, крупният бизнесмен Ментата, високоплатеният депутат от безброй Народни събрания, не може или по-точно не иска да разбере, че животът е най-ценното нещо на света. И той (животът)  е най-ценен не само за него лично, за безкрайно осигурените му близки, за аркадашите му от ДПС и ИТН, за Буквоедката председателка, но и за всеки отделен жив човек. Те (Ментата, Доктора и Буквоедката) не искат и не могат да разберат, че животът е по-ценен от параграфите, точките и запетайките на измислените самоцелни правилници. А без доходи не можеш да си осигуриш храна, топлина, вода, светлина, сапун, лекарства, облекла и т.н., т.е. не можеш да бъдеш човек. Но за мултимилионерите от ДПС и Учиндол, за богаташите от Бургас и Дръндар  това са непознати неща – да нямаш няколко лева да си купиш от непрекъснато поскъпващите лекарства, да си купиш нещичко за ядене! Та на Дългия и на Ментата само кафето им в скъпите барове и ресторанти е на стойността на една пенсия.  Когато продаваш излишната си къща за 3 млн. лева няма как да разбереш бедняка пенсионер с 360 лева пенсия. Ситият на гладния вяра не хваща, тази истина едничка, кой би смял да отрече?

Увеличаването на пенсията било популизъм, твърди Дългия? А чалготекската телевизия не била популистка ли? А виж бедността подпомагане на бедните и болните било популизъм? А бедността не е ли ужасяваща българска реалност? Не е ли България на последно място по всички параметри на доходите в Европа, по жизнен стандарт? Явното тези четиримата (Ментата, Доктора, Дългия и Бюрократката) не разбират ли, че популизъм са предаванията на една частна телевизия, чрез които искат да се харесат на хората и да спечелят от това много пари? Това според тях не било популизъм. А да помогнеш на гладния, жадния, болния, бедния било популизъм!?!?

Нямало било пари, комунистите (само преди 32 г.) били оставили Осигурителния институт без нито един лев? Ама че ментарджийски съждения! Пенсионните осигуровки са солидарни между поколенията, в България те не са индивидуални. И когато през 1990 г. било нямало нито един лев,  то нарочно ментално се премълчава, че тогава ежемесечно в Осигуртелния институт се внасяха от държавните предприятия около 30% осигуровки. И какво направиха икономистите на ДПС, съуправлявали със СДС, с НДСВ, с БСП и сега с ГЕРБ? Предизвикаха намаляване на пенсионните осигуровки в размер под 20%, като намалиха делът на бизнесмените от безбройните „обръчи от фирми“ на Доган, на ГЕРБ, на СДС, а може би и на Дългия? Е, и 30 години, от които 25 години видимо или скрито ДПС е на власт какво се промени? Само се влошава ситуацията. И бедните стават все по-бедни и все повече българи напускат България.

Ръководният екип на ДПС е научен само да прибира и то едри  крупни суми. Да вземем техният идол и Велик вожд и учител. Та той цял живот само е лежал на гърба на трудовите хора, получавал е за щяло и за нещяло пари и привилегии.  Ето една извадка (https://agentibg.com/index.php/bg/a-bg/127-2014-03-08-09-27-14) какво е получавал от омразната му „комунистическа власт“ агентът ѝ с три псевдонима („Ангелов“, „Сергей“ и „Сава“): с помощ на ДС(ВКР) е устроен в ВПИ в Шумен (къде са приемните изпити?), с помощ на ДС е прехвърлен в СУ (Къде са приемните изпити?), с помощ на ДС е завършил аспирантура по философия и му е осигурявана ежемесечна финансова помощ, купувани са му дрехи, платена му е почерпката след защитата на дисертацията, приятелите му са устройвани в общежитие, финансово са подпомагали не само него, но и приятелката и хазяйката му. В същото време хиляди други български аспиранти не са получавали от държавната хазна подобни блага, нито стотинка, плащали са си всичко, и почерпките. Но за Сокола може всичко. Той е богоизбраният верен на комунистическата власт. След смяната на властта, той бързо се сега пребоядисва на Велик антикомунист. А чрез „обръчите от фирми“ се превръща в хидроинженер, без инженерно или геоложко образование (т.е. калинка), в крупен енергетик, без инженерно или физическо и икономическо образование (пак калинка). Но той е фаворизиран от гербавите. Подарена му е някогашната най-голяма ТЕЦ в България – ТЕЦ „Варна“, както и т.нар. „студен резерв“ от стотици милиони лева. А имотите му в Дръндар, в София, в Росенец? А неговата дясна финансова ръка, известният в цяла България Шиши (крупен български милиардер), верен приятел на Ментата, от продажба или от икономията на банички за закуска ли забогатя?

Мента е да се твърди, че няма пари за пенсионерите. А откъде се вземаха онези милиарди левове, давани от Борисов (с любезната подкрепа на ДПС) на калпак на всички пенсионери (по 50 лева) предизборно, и на тези без трудов стаж, и на тези с максимален размер на пенсията? За тях бе ли необходимо според Ментата и Доктора от ДПС, и направена ли бе актуализация на бюджета, каквато искат за преизчисляването на пенсиите? Не, разбира се. За ГЕРБ, подкрепян плътно и непрекъснато от ДПС, всичко може. За пенсионерите – нищо не може, дори за ваксинирането ги оставиха последни, с надеждата че бързичко ще измрат от Ковид-19. Да си ходят и да си умират гладни и болни. А защо да не се използват една трета от средствата от Сребърния фонд, създаден за подобни цели? Важното е в същност да си против възрастните хора и да правиш всичко възможно да живеят последните си дни в немотия, предсрочно да си заминат от този свят. И цинично да гласуваш „за“ актуализация на пенсиите, но в смисъл на „не“. Това ли е менталната цинична логика на Ментата, Доктора и Буквоедката? Тяхната позиция вероятно е –  аз да съм добре, а другите да са безкрайно зле?! И колкото по-зле за тях, толкова по-добре за мене ли? Такова ли е мисленето Ви?

Абсолютна истина е, че когато искаш да не се реши определен проблем, или важен въпрос, ще донесеш от десет кладенеца вода за да обосновеш защо няма решение. Така стана и с актуализацията на пенсиите. Ние сме „,за“, но ни пречи буквата на нашия (на приетия от самите нас) правилник, самообявен от нас за Закон, който ние не можело било да престъпим, да променим, да поправим! Не можело да има в едно заседание две гласувания по внесен законопроект!? Ти да видиш! И в последното заседание се оказа, че било можело. И то когато става дума за решения за узаконяване на българската колониално режисирана от метрополията политика, за българското коленопреклонение САЩ и НАТО, когато трябва да покажем русофобия, прикрита под смокиновия лист на „евроценностите“. За половин час две гласувания, без доклад, без представяне, без мотивировка, без отговори на въпроси. И като резултат – тържествени усмивки от всички, без двамата гласували против. Само двама с българско национално достойнство. И тук високопоставената и високоплатената едномесечна Буквоядка забрави да прочете Правилника, че не може в едно заседание да се приема решение, закон и т.н. на две четения, както за преизчисляване на пенсиите!!! Потвърди се от още една българска истина. А тя е, че от чиновник бюрократ не можеш да търсиш хуманност. За него буквата и запетаята са по-ценни от живота на милиони хора. В името на точката и запетаята могат да се уморят десетки и стотици хиляди души! И това е горчивата българска истина и такава е съвременната ни политическа история. А пенсионерите – кучетата ги яли. Това ли е мечтата на Буквоядката?

Гласуването на проектозакона за преизчисляване на пенсиите показа липсата на хуманизъм в ДПС и ИТН. Дори върлите десни като Капон се усетиха, че освен пари за „обръчите от фирми“, в живота трябва има и хуманизъм. Азбучна истина е, че цивилизация е невъзможна без хуманизъм към ближния, особено към възрастния и болния. А огромната част от пенсионерите са хронично болни. Ако зависеше от неолибералния егоистичен икономист Ганев възрастта за тяхното пенсиониране трябва да стане поне 100 години (при средна продължителност на живота 73 г.). Тогава според Ганев би имало пари за по-високи пенсии, тъй като биха останали не повече от 100 пенсионера.

Досега мутрите и мафията на ГЕРБ, с активната помощ на ДПС, унищожаваха България. Сега предстои нов „обръч от фирми на ДПС“ зад паравана ИТН. Дългият явно не е разбрал, че вече почти всички го разконспирираха като „агент“ на ДПС, като прикритие на прокарването на икономическите и антибългарските цели на протурската националистическа партия ДПС, лично поздравена от „големия демократ“ – Ердоган. Който се е съюзявал и разчитал на ДПС винаги е изгарял. СДС и царистите изгоряха. БСП на два пъти жестоко се опари. ГЕРБ вече гори. След известно време ще се запали и ИТН. Да им е честито.

Прав е Дългия. Той е на единия бряг на реката (брегът на  богаташите, на охолството и разкоша), а пенсионерите, включително и тези от Учиндол, са на другия бряг на реката – на бедността и преждевременната смърт. Само с песента „Биляна платно белеше на Охридските извори“ пенсионерите не могат да живеят. В капиталистическа България всичко се купува, дори и здравето се купува, не просто с пари, а с много пари.

 

Анко Иванов

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар