сряда, 28 октомври 2015 г.

Димката Сидеров

Димката Сидеров

Автор: Анко Иванов


            В предизборният период, в деня на изборите и на третия ден след тях, в центъра на българското обществено внимание са изявите на Сидеров. Те са в центъра на вниманието на телевизиите, на радиостанциите, на пресата, на Прокуратурата, на Народното събрание, на артисти, журналисти и други всякакви други исти. Създава се обществено настроение, че главният проблем на България е поведението на Сидеров и компания. А България има други много по-дълбоки и важни, същностни проблеми на политическата ситуация  бъдещото развитие на страната. Родиха се няколко хипотези за мотивите и причините на ставащото, всяка една по своему интересна. Събитията от последната седмица се превърнаха в някакъв политико-журналистически водевил, не театър, не цирк, а именно водевил. Всяка политическа сила, и най-вече ГЕРБ, ДПС и АБВ, както и подвластните и телевизионни и други СМИ се мъчат да използват тази ситуация по своему.
            Волен Сидеров е нестандартен български политик. Мразен или харесван от групи хора или обграждан с безразличие от други. Невярно е твърдението на Осман Октай е, че той и Атака са били създадени от Доган, за да се дисциплинира електората на ДПС, „е ДПС и Атака са скачени съдове. В българското общество отдавна тлее неприязънта към турската по етнически състав (но не против турския етнос) и по протурска по външнополитическа ориентация националистическа по своя характер партия, която започна да се налага в българското общество и да използва властовите функции като балансьор. Това от една страна. А от друга, в българското общество се зароди идеята да се създаде мощно национално-патриотично движение, което да държи бъдно патриотичното съзнание на българите и да формира патриотични чувства в младото поколение. Покойният голям български писател Николай Хайтов и Нова зора по същество бяха в основата на създаването на новата национално-патриотична организация. Поради високата възраст самият Хайтов не можеше да оглави такава организация. Поради това се търсеше лидер, който да е със свободно словоизлияние, със журналистически умения. Тази роля е била предложена на друг водещ български журналист, но той се оказал лаком за много пари и тогава е бил поканен Сидеров. Голяма грешка на организаторите и идейните създатели на такава организация. Вероятно Хайтов не е познавал отблизко Сидеров, а хората от около него не са си направили труда да му посочат освен положителните страни и странните слабости на Сидеров. Сливането на Атака и телевизия СКАТ създаде възможности за достъп на Сидеров до широка аудитория, национално-патриотично ориентирана и готова да се включи в подобно движение.
            Сидеров и Атака много успешно използваха антитурските настроения, породено от ДПС, в страната през 2005 г. Влизането на Атака в Народното събрание на изборите през тази година до голяма степен се дължи на анонсираното 10 дни преди изборите от Румен Петков по БТВ на създаване на бъдеща коалиция между БСП и ДПС. Тази глупост на Първанов и Петков доведе до това голяма маса на привърженици на БСП да се ориентира към новата партия Атака. Това доведе голяма част от ляво патриотично ориентираните поддръжници на БСП да станат поддръжници на Атака. В резултат БСП получи много по-нисък изборен резултат, а Сидеров и Атака триумфално влязоха в Народното събрание. Конфликтният и властолюбив характер на Сидеров избуя с пълна сила и доведе до непримиримия конфликт със Симеонов и СКАТ. А те са привърженици на дясното политическо мислене и американофилство.
Вече над 10 години е факт, че Атака и Сидеров са харесвани или отричани, но са реален фактор в българското общество. В тази ситуация Сидеров започна да се държи нелогично. Ту тясно и плътно подкрепя Борисов и ГЕРБ, ту е техен отявлен противник. Най-вероятно това, което раздели двамата вождове бе техният авторитарен лидерски стил на ръководство на партиите и невъзможността единият да се чувства подчинен на другия, а другия да се вслушва в препоръките на поддръжника си. Две силни егоистични натури не могат да мелят общо брашното. Поради този характер на Сидеров и редица дейци на Атака, от ранните години на партията, напуснаха или бяха изгонени от нея. Този характер на Сидеров, както и подобните характери на Симеонов и Каракачанов много силно разединиха националистическото и патриотичното движение. А България има потребност от силно единно националистическо и патриотично движение и партия, която да бъде активен балансьор в българската политика, вместо тази роля да изпълнява ДПС.
            Сидеров освен, че е авторитарен и себичен като характер е и емоционално реагиращ. Именно таза особеност на Сидеров бе майсторски използвана от ГЕРБ в новата политическа ситуация. Дълбоко съм убеден, че случаят с клекшопа бе капан, заложен на Сидеров, че се очакваше, той поради своята емоционалност да попадне в него. И той попадна. Подхвърля му се сигнал, че в клекшопа се продава дрога. Той реагира и подава сигнал до 112 и остава на място пред търговския обект.  Веднага се заформя скандал с предварително подготвена група-агитка и група полицаи с висок ранг. Светкавично реагира, обикновено безкрайно тромавата прокуратура. Главната прокуратура в други подобни случаи и дори не би реагирала или ще реагира след няколко седмици или месеци. Незабавно се иска снемане на имунитета, което подсказва, че се действа подобно на случая във Варна. Прокуратурата е чакала удобен момент отново да реагира светкавично. След изборния ден, вечерта в неделя, отново е заложен капан, като се очаква Сидеров да търси, тези които му предизвикаха скандала пред клекшопа. Той няма такива права и не би трябвало да постъпва по този начин. Но сценаристите са били наясно, че той ще реагира, когато види вратата отворена. Прави впечатление, че се акцентува само на влизането на Сидеров в НАТФИЗ и разправията със „студентите“, на принудителното му извеждане извън сградата и ударът срещу него. Но прави впечатление, че в неделя вечер, в късна доба, НАТФИЗ е отворен. Според Кодекса на труда, а той важи и за това висше учебно заведение, неделя е неработен ден. Ако има извънредна ситуация и неотложни производствени потребности, Ректорът трябва да издаде заповед за извънреден труд на преподавателите и персонала, който е на работа. Дълбоко съм убеден, че в НАТФИЗ няма по учебно разписание предвидени занятия в неделен ден късно вечерта. Вероятно някои са се събрали там нарочно и то по друга причина. Прави впечатление, че там са и двете най-послушни на ГЕРБ телевизии – екипите на Нова телевизия и БТВ, всички възможни началници в МВР, начело с министъра. Екипите на телевизиите вместо да се в НДК и зала Армеец се оказват пред отворените врати на НАТФИЗ.
Тази нагласена ситуация, обаче се използва не само от властите като димка на политическия кръгозор. Тя вече доста по-умело се използва и от самия Сидеров. И той от отбрана започна да преминава в контранастъпление. Но думата е не за Сидеров, а за димката. Тези, които са служили в Българската армия, много добре знаят, че димките се използват за да може да се скрие слабото място на отбраната и намеренията за бъдещите действия, атаки и т.н. Главното предназначение на политическата димка е скриване на политическите и социално-икономическите проблеми в България и някои зловредни за България и българската демокрация действия и бездействия на властите. Какво се прикрива чрез димката Сидеров?
Първото е прикриване на манипулирането на местните избори в България. В страната бе проведена мощна подготвителна работа от Цветанов и компания за осигуряване на безпределно преимущество на ГЕРБ в местните органи, понеже там се усвоява огромната част от парите по еврофондовете, реализират се инвестиционните проекти и се раздава все още налична голяма общинска собственост на терени. Тя включваше: 1/. Купуване от ГЕРБ на успешни кметове от други политически сили; 2/. Натиск върху множество фирми да подкрепят ГЕРБ чрез корпоративен вот или последващо смачкване на техния бизнес чрез недопускане до обществени поръчки; 3/. Въвличане на цялата администрация на национално и общинско равнище. Прави впечатление избирателна активност на МВР и Прокуратурата за разкриване и преследване на купуването на гласове, но само от другите партии и в никакъв случай от ГЕРБ. Осъществен бе явен или прикрит натиск върху служителите да гласуват за ГЕРБ; 4/. Купуване на цели комисии и нарочно създаване на хаос, при който да не се разберат действителните резултати, да няма броене на преференциалния вот; 5/. Недостатъчно добра организацинно-техническа подготовка на изборите. По същество манипулация имаше не само в София и в арена „Армеец“, а и в множеството селища в цялата страна. Обявените резултати от изборите бяха нагласени по данните на социологическите агенции, които са приближени до ГЕРБ, но са анонсирани и платени чрез държавната БНТ.
Второто използване на димката Сидеров е отклоняването на вниманието от бюджетните проблеми. В подготвителният период на изборите Горанов мълчеше като риба за бюджета. Борисов се хвалеше, колко висока била събираемостта на приходите, а не както при Орешарски. И изведнъж се оказа, че това не е истина и че бюджетът трябва спешно да се актуализира. Нещо повече, в разработеният проект за бюджет за 2016 г. е предвиден нов външен заем от 5.9 млрд лева, незнайно за какви потребности и че от обявеният излишък от около 12 млрд лева ще останат само 4 млрд. Това означава, че държавата се подготвя умишлено за навлизане в крупна финансова криза, такава, каквато бе планувано да стане миналата година от подкрепяната от Горанов и Борисов теза необходимостта от банкова ваканция, която благодарение на Станишев и Миков не мина. А пък Плевнелиев скри стенограмата, от която можеше да се види кой иска да дестабилизира държавата.  
Димката Сидеров се използва и за прикриване на проблемите с т.нар.  бежанци. Оказа се, че започнато при Орешараски изграждане на защитните съоръжения по границата нарочно е забавено и твърде много оскъпено. Българската граница се превърна в широко отворена врата за афганистанци, иракчани, пакистанци, еритрейци и тук-там някой сириец. Оказа се че дори МВР не е платило електричеството за електронните системи по границата и те са изключени. Поради това група авганистанци безпрепятствено достига до Средец и Бургас. Словоохотливият Борисов този път не каза, какво точно са договорили в неделя вечер в Брюксел. А истината е, че България е принудена от ЕС да приеме огромна за мащабите на страната група икономически имигранти и нелегално пристигнали бойци на ИДИЛ и какви ли не още терористични организации. Още преди срещата в Брюксел в един от сайтовете се появи информацията че страната трябва да приеме 100 000 души такива пришълци. Замаскирано тази бройка бе потвърдена, но уж общо за България и Гърция. Но като се знае голямата бройка емигранти в Гърция, това се отнася най-вероятно само за България.  
Четвъртото използване на димката Сидеров е прикриване на тежкото социално-икономическо състояние в страната, огромната бедност, нищета, глад и мизерия за огромната част от българския народ. Никой журналист не се направи труда да преброи случаите на самоубийства и да покаже пред българското общество, че главният проблем е бедността и битовата престъпност, псевдодейността в защита на бедните от МВР и Прокуратурата. Много показателен е случаят с ромът-рецидивист пребил 94 – годишна жена и пуснат на свобода. 
Димката Сидеров работи успешно за ГЕРБ. Те бяха много уплашени преди изборите от негативните нагласи на обществото срещу тях. Много показателно бе, че забраниха на социолозите да огласяват предварителните нагласи в обществото. Тогава нямаше как да стане такава крупната манипулация на изборите. Но чрез огромната манипулация на изборите, по думите на Местан ГЕРБ „се утвърдиха като първа и стабилна политическа сила“. От политическите партии сега зависи дали ще позволят разграбването на България чрез нова икономическа криза и принудително заселване на чужденци на територията на страната.    


28.10.2015 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар