вторник, 19 декември 2017 г.

Ние, тъпунгерите питаме

Слушам, чета и гледам в предколедните дни различни политически коментари. И от тях свързвам две крайни и позиции, два коментара, засягащи БСП. Единият на проф. Р. Гечев с достойната и аргументирана защита на социалистическата партия от нападките на един от най-тесния екип ръководители на самата тази партия. Това което ме впечатли бе не апломба на речта, не жарта в защитата на БСП, не силните  слова, а аргументацията. Аргументация подплатена с много силни факти (с документи), оборващи недостойните внушения срещу социалистическата партия. Това бе рано сутринта.
А в следобеда, чета в много уважаван от мен сайт, един прекалено къс и разхвърлян по изложение материал в защита на „ченгетата“. Да, държава без ченгета няма. Но не „бившата комунистическа номенклатура“ вербуваше тези агенти на държавна сигурност. Достатъчно е в Комисията по досиетата да се прочетат няколко листа и ще се види, че самите офицери вербуват агентите. Държавна сигурност бе затворена система без достъп на хората от „бившата комунистическа номенклатура“. Това само лаиците не знаят. Но на някого много му е угодно в този момент да разгръща нова комунистофобия в стил „ала СДС и ДСБ“. Като един от "тъпунгерите" си мисля, че този материал е написан „на крак“ и с явно неявна, т.е. задкулисна цел – окепазяване на БСП. И аз критикувам публично, но отделни политически решения, действия, отделни документи и отделни грешки и лица, но не цяла една партия, която и да е тя.  
Така както чета този материал, оставам с впечатлението, че е написан от човек с манията, че казаното от него е „истина от последна инстанция“. Съдник, поне на равнището на Бог. Много обичам да препрочитам финалите на статиите. В тях просто личи същността на написаното в целия материал. И тази статия има „забележителен“ финал. С много категоричен тон е завършена статията. И то тон с безсмислени квалификации – обиди към социалистическата партия.  Ето цитатът на този финал на тази статия: БСП не  е невинна партия. Тя е сбор от ръководни тъпунгери. Които мислят само за собственото си персонално оцеляване… И така продължават и до днес.“
Да, в политиката невинни няма, особено когато съдим станалото след събитията и умишлено пропускаме конкретно-историческата обстановка и конкретната фактология. И ръководството на БСП не е невинно. Всички са виновни, макар че не винаги има доказателства за вменяваната вина. Важното е да бъде оплюта комунистическата партия и нейната наследница БСП. Доколкото имам информация членският състав на БСП е почти 100 000 членове. А тя, тази партия, според нарцистичната журналистка е „сбор от ръководни тъпунгери“. Това е уникално словосъчетание за масова партия. И ето аз, като един от „тъпунгерите“, правя опит да мисля. Нали знаете, че основното качество на тъпунгерите, е че не могат да мислят. И понеже съм „тъпунгер“, започвам да не правя опит да мисля, а само да задавам въпроси. Разширени въпроси. И ако някой иска, нека да си направи опит и да си отговори, да отговори на себе си. А ако не могат, нека да се причислят към нашия ред на „тъпунгерите“ от БСП.
Първият въпрос. Може ли масова партия от почти 100 000 членове да е сбор само от ръководители (разбирай „ръководни тъпунгери“), всички да са ръководители, а да няма нито един ръководен, т.е. обикновен член на партията? А в другите масови политически партии в България всички им членове са „умници“ ли?
Вторият въпрос. Може ли тези 100 000 души „сбор от ръководни тъпунгери“ да привлекат на парламентарните избори още почти 900 000 непънугери (т.е. умници), които да гласуват с бюлетината на „ръководните тъпунгери“? Може ли да се каже, че нечленовете на партията, които гласуват с бюлетината на социалистическата партия са някакъв сбор от „неръководни тъпунгери“? А може ли да се твърди същото и за онези над 2 млн. които избраха президента? 
Третият въпрос. От ученото в училище по логика е ясно на всички нетъпунгери, че всяко твърдение за да е истинно, трябва да се основава на достатъчни по обем факти. Откъде тази журналистка знае какви са тези почти 100 000 „сбор от ръководни тъпунгери“. Аз поне доколкото знам, поне 75 000 от тях са висше, полувисше и средно специално образование, сред тях има множество писатели, артисти, поети, журналисти, академици, професори, доценти, програмисти, учители, лекари и т.н. И те ли попадат в графата „тъпунгери“?   
Четвъртият въпрос. А кой нормален човек не мисли за своето оцеляване? Дали огромната маса от тези почти 100 000, които получават мизерни пенсии, получават мизерни заплати, но намират възможности да отделят по някой и друг лев за членския си внос? Да, в БСП има милионери и активни приватизатори. Но те са единици и се броят на пръстите на ръцете. Останалите, благодарение на бедността и унищоженото от костовци и компания здравеопазване, са принудени  не само мислят, но и да се борят за своето физическо оцеляване. Е, и за това ли са тъпунгери?  
Но понеже не съм виден журналист и главен редактор на издание, не си позволявам, да напиша, че всички, целият „сбор от журналисти … са тъпунгери“. Не определям нито една партия за „сбор от тъпунгери“. Тъпунгери има сред всички професии и занятия, сред всички политически партии, а не само в БСП. Но цяла една партия да определиш като „сбор от тъпунгери“ си е алогично. А дали не е и дебилно?

18.12.2017 г.
Автор: Анко Иванов

Източник: Политкомент     

Няма коментари:

Публикуване на коментар