вторник, 19 февруари 2019 г.

Дурмитор – позор ли е или слава българска!?




            Малцина българи днес знаят какво се крие зад географското име Дурмитор. И с какво то е свързано с българската история? Незнанието е резултат от осакатеното образование по география, заложено в примитивните учебни програми на МОН. Ограничени знания за Дурмитор дава Уикипедия и няколко туристически справочника за Черна гора. А за Дурмитор е редно да си спомним, понеже има вече доста опити в България за неофашистки прояви, прославяне на фашиста ген. Луков, паметни плочи на отявлени фашистки главорези, смяна на имена на улици и т.н..
А Дурмитор си е значима планина от Динарската планинска система, брънка от огромната плетеница от планини, дълбоки каньони, карстови терени, пропасти, пещери, ледникови езера, сипеи, стръмни и отвесни склонове, дълбоко всечени и буйни бързи реки  и т.н.  Това е огромна скална гънка, изградена от разноцветни пластове от скали. Най-висок връх на тази красива планина е Боботов кук (2523 m). Сега Дурмитор е огромен национален парк в Черна гора, привличащ милиони посетители от цяла Европа. В близост до тази планина са дълбоките и импозантни, известни в цяла Европа каньони на реките Тара и Пива.
И ето този изключително красив, но безкрайно труден за преминаване район, е свързан с едно непознато за няколко поколения българи събитие по време на Втората световна война. Тогава бивша Югославия е окупирана и разделена на части, управлявани от Германия, Италия, България, Унгария и марионетъчната фашистка Хърватия (северната част на днешна Хърватия и големи части от Босна и Херцеговина). Българско управление е въведено във Вардарска Македония, Поморавието и Западните покрайнини. През 1942 година се създава български окупационен корпус с над 33 000 числен състав, който замества изпратените на Източния фронт немски войски и служи за „омиротворяване“ на Сърбия, управлявана от правителство на ген. Нешич. Полето на действие на корпуса е почти цяла днешна балканска територия на Сърбия, без района на Белград. Българските войски провеждат самостоятелни операции или участват заедно с немски, италиански и хърватски войски в крупни акции срещу югославските партизани.  
От акциите по-известни са две. Първата са сраженията през 1942 г. в планината Капаоник (Стара Сърбия). По време на акцията за „прочистване“ на тази планината от югославски партизани, една група от тях са обкръжени в гориста местност. Ротният командир дава заповед за атака на нож. Пленени са 8 души – един английски офицер, двама австралийски войници и петима сръбски „бандити“ (т.е. партизани), а около 10 други са избягали от обкръжението. Отличили се трима войници от 36 пехотен козлодуйски полк, от селата Сомовит, Брегаре и Ракита. Те са наградени с германски железен кръст за храброст „при борбата с бандите в окупираното пространство“.
Втората акция е през 1943 г. Германските фашисти си поставят за цел унищожаването на главните сили на югославските партизани, разположени в историко-географската област Санджак, северните части на Черна гора и югоизточните райони на Босна. Тя е известна като немската операция „Шварц“ или петото настъпление срещу югославските партизани. Главните сражения са в долината на р. Сутиеска и поради това често е наричана Битката при Сутиеска. Тази акция е проведена между 15 май и 15 юни 1943 г. По данни на югославски и други изследователи в нея участват 4 немски дивизии (67 000 души), 3 италиански дивизии (43 000 души), хърватски военни, пехотен български полк (2 000 души), и още 7-8 артилерийски полка, един немски танков батальон и 160 самолета, с обща численост от над 115 000 военни. Срещу тях се противопоставят около 18 000 партизани. В резултат от операцията загиват 7543 партизани и 1200 цивилни граждани. Убити са и изчезват 1008 немски, 251 хърватски и 1792 италиански войника. Много са и ранените – 1760 немци, 541 италианци и 166 хървати. Няма данни за убитите, изчезнали и ранени български войници. 
Българският 61 пехотен полк е придаден към една от немските дивизии и е под командването на ген. фон Лудвигер. В състав е от 2 дружини,  които от Западна Сърбия се придвижват до Дурмитор в две колони. Походът започва на 19 май 1943 г. в условията на проливни, почти непрестанни дъждове, а във високите планински части и от сняг. Придвижват се през областта Санджак, преминават през буйната р. Лим. Изминават пешком около 300 km през труден планински район с ридове с надморска височина около 1500 m. На 27 май заемат заповяданите им позиции в източните склонове на Дурмитор, в съседство с германските бойни части. Тук е първото бойно кръщене на този български полк. На 2 юни българските войници достигат до р. Тара, до нейния стръмен десен бряг с височина около 1400 м. Брегът е почти отвесен, изграден от варовити скали. За преминаване на другия бряг се създава въжен мост. Въжетата от стария мост са паднали във водата. Един български смелчага преплува буйните студени води и на другия бряг опъва телените въжета. Изгражда се въжен мост с ширина 150 см. И по него българските войници преминават на другия бряг. Там те се катерят по скали, сипеи, стръмнини, носейки на гърба си оръжие, боеприпаси, разглобени планински оръдия и храна. На 8 юни българските войници се включват в настъплението. В битката при Сутиеска (операция „Шварц“) участва (по югославски данни) и още един – 64 български пехотен полк. При сраженията един български отряд участва в превземането на главната квартира на югославските партизани, намираща до малко красиво езеро (едно от 18 –те ледникови езера в Дурмитор) близо до градчето Жабляк.
В сраженията, съюзените немски, италиански и български войски, постепенно се изкачват от подножията към високите части на планината Дурмитор. След изтласкването на югославските партизани е решено сборна група, командвана от немския генерал Щетнер да изкачи най-високия връх на планината. Тази група е от 8 германци, 8 италианци и 8 българи. Всяка група носи своето национално знаме. Стартовата база е край едно езеро в подножието на върха. След четири часа мъчително изкачване групата достига до 80 м. под връх Боботов кук (2523 m; 43°07′40″ с. ш.  19°02′00″ и. д.).  Духа изключително силен студен вятър. На самият връх се изкачват по двама войници с националните знамена, които ги поставят на върха и се снимат. Тези снимки са широко разпространени, появяват се не само в българските вестници, а и в издания в други страни. В българските вестници има възторжени публикации.
Така български войници (от 24 пехотна дивизия) участват не само в сраженията с югославските партизани на Тито, но и в изкачването на най-високият връх на Дурмитор. Това изкачване е използвано като масова фашистка пропаганда не само в България. Участието на български войски под немско командване, в чужди земи, към които България никога не е имала каквито и да били народностни и държавни претенции, разкрива позорната истина, че българските фашистки управници са използвали българската армия в пряка услуга на германските фашисти, против българските национални интереси.  По този повод в 25 Обикновено народно събрание (ОНС), на 26 януари 1944 г. проф. Петко Стайнов ясно заявява, че „ние никога не сме имали претенции към тези земи, … това са земи, които са ни чужди във всяко отношение. Щом ние не сме във война с Югославия (България не е обявявала война на Югославия – б.м.), щом редовни представители на тази държава не са се отнесли до нас, то не можем да твърдим, че населението на Западна Сърбия, в Стара Сърбия, в санджака Нови пазар ни е повикало да го пазим… Както е известно нашето правителство биде – да не кажем заставено – биде му изискано и то се съгласи постепенно-постепенно, на два-три пъти постепенно да разширява тази окупационна зона в Сърбия. Така, през пролетта нашите войски, по искане на германците стигнаха до Черна гора: а някои наивни дописки … просто изложиха престижа на българската войска, като ликуваха …, че ние сме достигнали до Дормитор, … че българското знаме било забито в сърцето на Черна гора.“ (Ст. дневник на 25 ОНС, 33 заседание, с. 473).
Подобна позиция в същото заседание заема и старият политик-демократ Никола Мушанов. Но и Мушанов, и Стайков пропускат да отбележат, че нашите войски там служат в ролята на чуждестранен жандарм. И съвсем не е случайно, че Хитлер награждава командващия първи български окупационен корпус ген. Асен Николов с железен кръст I степен за „омиротворяването“ на значителни части от Сърбия и големи успехи в борбата с партизаните и както пише в едни от тогавашните вестници „за участието на българските войски в обкръжаване на комунистическите банди в Черна гора и поставяне на българското знаме на Дурмитор“ (Устрем, бр. 6, 1943 г.). Ген. Николов през март 1945 г. е осъден на смърт от Народния съд. Сражаването на българска войска под германско фашистко командване, на територията на страна, с която има договор (1937 г., българо-югославски пакт за приятелство и вечен мир), на която не е обявена война, си е позор за българските политици и българското военно командване.   
Тази окупация, преследването и унищожаването на борците за свобода на Югославия, си е позор за фашистките политици и управници. Но има и малка светла страничка. Българските войници са от новосформирано поделение, без сериозна военна подготовка и боен опит. Но те показват чудеса от дисциплинираност, издръжливост, инициативност, смелост и усърдие в изпълнение на заповедите. Немските войници са от специално обучен алпийски полк, кален в бойни действия в планински условия. Българските войници за пръв път попадат в такива тежки условия, но се справят с трудната задача не по-зле от германските алпийски части. Командирът на германската дивизия (като награда) разрешава на българските войници от 61 полк да носят тяхната военна емблема (еделвайс) – почетния знак на германските планински стрелци.
Историческите събития не веднъж разкриват с късна дата лошото и доброто в определена ситуация. Когато се осветлява дадено събитие трябва да се показва и доброто и лошото от съвременна гледна точка, но винаги да се търси кое е водещото и определящото, в какви условия е станало. А това винаги се прави от историците субективно, макар и в различна степен на равнището на субективност. Нека читателите сами да преценят кое е водещото и определящото – позора или славата на Дурмитор.
Автор: Анко Иванов
Вестник „Дума“, 20 февруари 2019 г., стр. 20 (с леки редакционни съкращения)

Няма коментари:

Публикуване на коментар