вторник, 27 ноември 2018 г.

Всеки българин заслужава сигурен и достоен живот





Всеки българин заслужава сигурен и достоен живот

Проектът "Визия за България" бе предмет на оживена дискусия на районната конференция на БСП-Красна поляна. В приетото на нея Становище се подчертава необходимостта на подобен документ. Подчертано бе наличието на множество положителни и навременни идеи свързани с: формирането и развитието на дигиталната икономика и живот в дигиталното общество, идеите за раздвижване на българския капитал, подобряване на бизнес средата; новите идеи за социална политика и излизането от демографската катастрофа, реформиране на здравеопазването, образованието, вътрешната сигурност и обществени ред и др.  
Бяха предложени за обсъждане нови идеи и необходимостта да се използват три главни принципа: 
1) По-пълно съответствие със принципите, на които се основава социалистическата партия: свобода, равенство, справедливост, солидарност и демокрация; 
2) Отпадане на нови предложения и отказ от неолиберални идеи и практики като: насърчаване на по-дългото оставане на пазара на труда на хората в пенсионна възраст; поемане от държавата на осигурителните вноски (вместо бизнеса) при наемането на работа на родители с малки деца; въвеждане на преференциално ниски или нулеви ставки на данък печалба за икономическите дейности, които са приоритет; махането на тавана на пенсиите; делегираните бюджети в образованието. 
3) Реализацията на идеите във Визията да води до постигане на средното европейско равнище в социалната и финансово-бюджетната политика за период до 2025 г. 
Предложенията и новите идеи са:
На първо място - за решаване на главния проблем на българското общество, свързан с огромната бедност, ниските доходи и жизнено равнище и като следствие от тях - голяма емиграция, намалена раждаемост и демографска катастрофа. Главното внимание бе насочено към социалната политика. Предлага се по-решително повишаване минималната работна заплата до 65% от средната работна заплата, което ще позволи да се повишат заплатите на шивачки, горски работници, медицински сестри, акушерки, библиотекари и др., но и ще доведе до увеличаване на заплатите във всички сектори, ще принуди бизнеса да внедрява по-производителни технологии.
На второ място за излизането от демографската катастрофа са предложенията за: значимо повишаване на доходите и равнището на живот в България; провеждането на политика, включваща решаването на социалните проблеми на децата, младежите и младите семейства. 
Главното е: 
1) Здравни грижи за децата и майките, връщане на лекарите в училище, създаване на държавни модерни детски болници, възстановяване на женските и детските консултации; модернизиране на материалната база и апаратурата за родилна помощ. 
2) Повишаване на качеството на образованието чрез: нов закон за образованието, едносменно целодневно обучение до четвърти клас; безплатна закуска и обяд всеки ден на редовно посещаващите училище до 4 клас; намаляване броя на децата в паралелките в селските райони и малките градове; съвременно техническо преоборудване на учебния процес и масово въвеждане на ИКТ. 
3) Значително увеличаване на детските надбавки за второ и трето дете на младите семейства, когато и двамата родители или поне единият е с висше образование; безплатно семейно общежитие за студентките-майки (редовно обучение) с деца до 5 г.; създаване на Национален фонд за строителство и поддържане на жилища за млади семейства с две и три деца; отпускане на нисколихвени, а при трето дете и безлихвени кредити на млади семейства за жилище. 
4) Мерки за прекратяване на ранното (под 18 г.) встъпване в брак и "раждане от деца на деца".         
На трето място са предложенията за промяна в пенсионната система на основата на принципите солидарност, справедливост и равенство като: преодоляване неравенството между работещите и неработещите пенсионери; работещите в армия, полиция и държавните служители да плащат осигуровки, както това правят учители и лекари; повишаване на минималната пенсия за осигурителен стаж до равнището на 30% от средната работна заплата; на основата на принципа за солидарност максималният праг на осигуряването да се определя като 10 пъти размера на средната заплата, а максималната пенсия да е до равнището на средната работна заплата за предходната година.  
На четвърто място са идеите за осигуряване на достъпна, своевременна и качествена медицинска помощ и медицински грижа за всеки. В доболничната помощ: да се преоцени положението на личните лекари и прекрати използването им като администратори; да се възстанови статута на бившите поликлиники; да има пряк достъп до лекари-специалисти (без направления); електронни рецепти за лекарствата за хронично болните; премахване на здравните книжки; увеличаване капацитета, качеството и бързината на спешната медицинска помощ. Премахването на спекулата и корупцията в търговията с лекарства и лекарствени средства, като се създаде държавна търговска организация за внос и износ за лекарства и мрежа от държавни аптеки, централизирано снабдяване с лекарства на държавните и общински болници, еднакви цени във всички държавни аптеки, осигуряване на денонощни аптеки в градовете с над 6000 души. При болничната помощ да има пълно разграничение между държавните (и общинските) и частните болници, клиники и здравни центрове, премахване на плащането за избор на лекуващ лекар. В частните болници лечението изцяло да е за сметка за желаещите или чрез въвеждане на втора допълнителна и по желание здравна вноска. Поддържано бе прякото финансиране от МНЗ (без здравна каса), прекратяване на доплащането от пациентите за лечение и поетапното му намаляването от 55% до ок. 30% (ср. за ЕС), както и премахне на ДДС за медицинските импланти и консумативи, по-малък дял на доплащане от хронично болните на изписваните им лекарства. 
На пето място бяха поставени идеите в сферата на образованието, културата и науката. В средното образование основен акцент се поставя върху повишаване на достъпа и равенството в обучението и за културата на децата и младите хора, намаляване на огромното неравенство във възможностите за обучение и за култура между децата на: богати и на бедни родители; от т.нар. елитни училища и обикновените училища. В учебното съдържание приоритетни да са дейностите за развитието на: паметта, мисълта; адаптивност към променящия се живот; 
съхраняване на националната памет
Да се осигурят условия и предпоставки за намаляване на детската агресия. В малките селища и в кварталите, в училищата с деца от бедни семейства и с небългарски майчин език, класовете да са от по 10-12 деца. Повишаване на свободата и творчеството на учителите, решително съкращаване на документацията, водена от тях. 
За висшето образование акцентите да са: осигуряване на връзка в обучението между училище и университет; финансиране според потребностите на обучението; повишаване на равнището на знания и умения; безплатно обучение по педагогическите специалности за учители при условие за 7-8 години работа в България, както и за обучението на медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори; увеличаване размера и броя на стипендиите за отличен успех; дигитализацията на учебния процес и значимо увеличение на заплатите на преподавателите.  
Главното за науката да бъде ново качество и ново равнище на развитие на фундаменталните и научно-приложните изследвания, осигуряващи съвременно технологично развитие на България, връзката наука-бизнес в приоритетните за икономиката направления, поетапно значимо увеличаване на средствата за БАН и СА, решително повишаване на възнагражденията на докторанти и научни сътрудници. 
На шесто място бяха поставени предложенията за съществените промени в икономиката и финансите на държавата като основа за решаване на главните социални и демографски проблеми. Предлагат се мерки за приравняване на условията за функциониране на 
българската икономика със средните показатели за ЕС:
 1) Увеличаване дела на държавната собственост в произведения БВП от под 9% до средното 30 и 40% в ЕС, което ще позволи вливане в държавния бюджет не 10%, а 75% от печалбата на фирмите.
2) Повишаване на ставката на корпоративните данъци от 10% до средното равнище на ЕС на две стъпки: първа на 15%, колкото сега е за ЕТ в България и колкото е в Латвия и Литва и втора - 19-21%, както е в Унгария, Полша и Чехия (19%), Естония (21%), с което ще се намали износът на национален доход и ще се подобри социалната политика. Не е справедливо бизнесът у нас да плаща най-ниския корпоративен данък в Европа и в същото време да плащат най-ниските работни заплати.     
3) Засилване солидарността и намаляване на неравенството в страната чрез: промяна в облагането на физическите лица чрез необлагаем миниум на доходите на равнището на минималната работна заплата, а максималните ставки да нарастват стръмно и достигнат 30%. Въвеждане на данък богатство (25-30% ДДС за някои луксозни стоки) и повишен годишен данък за дворци, яхти, самолети и др.. 
4) Непримирима борба: със спекулата в цените на лекарствата, хранителните продукти; намаляване на сивата икономика от 33% на ок. 11% (средното за ЕС), както и на контрабандата, корупцията и измамите с ДДС и криенето на данъци чрез промени в законите, Наказателния кодекс и засилване на контрола.
5) Въвеждане на мораториум върху приватизацията и концесиите на държавна и общинска собственост, природни ресурси и инфраструктурни обекти. 
6) Постигане на икономически растеж от 8-9% чрез по-висока производителност на труда, нови технологии и техника, по-високо качеството на труда, дигитализация, по-рационално използване на българските суровини; развитие на кооперативното движение (нов закон); защита на българското производство; засилен митнически, санитарен и др. контрол по границите.
7) Главното за земеделската политика е производство на повече и по-качествена селскостопанска продукция и храни, възобновяване отглеждането на традиционни за България култури, особено на екологично чисти плодове и зеленчуци чрез държавно стимулиране за качествена продукция и засилен контрол; по-високи държавни стандарти за земеделска продукция и храни, контрол за спазването им. 
8) Промяна в изготвянето на бюджета на страната. Прекратяване на заниженото планиране на приходите и раздаване в края на годината средства, по партийно или лично авторитарно решение на "свои" фирми, "свои" общини и свързани политически и икономически лица. В разходите дяловете от БВП да са за: образование и наука  6.0%, култура (1.5-2.0%); здравеопазване (5%), отбрана и сигурност (4.5%).
Шесто. Решителна промяна във функционирането на държавната власт и институциите
Главните приоритети и цели да са: 
1) Премахване на обвързаността на държавни органи и отделни служители със сенчестия бизнес, политическата обвързаност на служителите със партийни структури и лобизъм; 
2) Активна защита на националните интереси пред структурите и органите на ЕС,  международните организации и в двустранните връзки с отделните държави, недопускане на предаване на национални интереси под мотото за "евроатлантическата солидарност"; 
3) Оптимизиране на администрацията, съкращаване на раздутия щат, премахване на дублиранията чрез  съкращаване на отделни звена и поделения на министерства, централни ведомства; електронизация; 
4) Засилване на правата и активността на държавните контролни органи и органите на сигурността, осигуряване на действена защита на живота, здравето, труда, дома. 
5) Прекратяване на практиката на "раздаване" на обществени поръчки на фирми, свързани с политическите партии, забрана за участие в търговете на офшорни и нови фирми. 
6) Осигуряване на по-високи и справедливи трудови възнаграждения и по-добри условия на труд на служителите на полицията, охраната на затворите и съдебните експерти, както и прекратяване на нерегламентираните връзки на служители на МВР с наркопласьори, крадци на автомобили и др. Преатестация на всички дознатели, следователи и прокурори. 
7) Повишаване на качеството на законодателната дейност на Народното събрание, на подзаконовите нормативни актове на Министерския съвет и министерствата. Преструктуриране на звената и щата на съдебната система с цел: намаляване различията и натоварването на работещите в нея; повишаване на качеството и независимостта в работата на следствието, прокуратурата и съда. 
8) Осигуряване на по-голяма равномерност в развитието на регионите, на областите и общините, селищата, както и свързаността на националната територия чрез държавни инвестиции в инфраструктура. По-голяма самостоятелност на общините чрез повишаване дела на средствата от бюджета за общините от 5-6% от БВП до 10-12% и премахване или намаляване на редица такси.
"Визия за България" следва да промени своето съдържание и структура, като се направи много по-ясна, по-структурирана и значително по-кратка, с разбираем за обществеността език, с еднотипен стил на изложение. Във Визията следва ясно да личи към какво БСП се стреми. В края на документа следва кратко и ясно да се формулира каква България може да има след реализиране на Визията.
        Послеслов: Материалът в по-голямата си част е съкратен вариант на приетото от конференцията на БКП в Красна полана" на 10.11.2018 г.  Публикуван евъв в-к "Дума" на 27.11.2018 г. Изготвен е с участието на Анко Иванов.

17.11.2018 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар