сряда, 4 февруари 2015 г.

Двупистовите Манолова и Добрев и играта срещу лявата идея

Двупистовите Манолова и Добрев и
играта срещу лявата идея

            Последните дни все по очеизвадна става атаката срещу БСП, организирана и направлявана от властофила Георги Първанов. Той вече на няколко пъти атакува БСП непременно да сключат коалиция с ренегатите от АБВ за общо участие в изборите за местни органи на властта. На 3.02.2014 г. дори си позволи да заплаши БСП, че ще се провали на местните избори. Това е атака по външната линия на обществен натиск. Целта е БСП да бъде поставена в отбранителна позиция и да се обяснява защо не иска да хване „протегната ръка“ на ренегатите. Тази атака ще продължи още дълго. Вероятно до времето когато вътрешните агенти на Гоце в БСП не успеят да отстранят Миков и АБВ и БСП да се обединят под егидата на Гоце Първанов. Тази позиция на АБВ  и на лидера и се подкрепя от вътрешните в БСП агенти на ренегатите. Съвсем неслучайно Кирил Добрев на няколко пъти активно подкрепя искането на АБВ за коалиция с БСП. Съвсем неслучайна е атаката на Шаренкова към Станишев за участието му в семинара в Пловдив. Подобни гласове се чуват и от Герговци и някои други местни дейци на БСП. Към подобна идея, макар и плахо се придържа и столичния лидер на БСП.
            Истината е, че  БСП много сигурно ще загуби местните избори, ако се коалира с АБВ. Огромната част от членската маса на БСП, нейните привърженици и симпатизанти са омерзени от това, че на два пъти подкрепяха Първанов и веднъж Калфин на президентски избори, но след като те използваха доверието на масата ляво ориентирани хора, направиха светкавичен завой на дясно и удариха в гръб доверилите им се ляво ориентирани хора. Колкото и на някои местни ръководители на БСП да са им симпатични бившите им съпартийци, коалицията е обречена на неуспех. АБВ без да е в коалиция с БСП няма никакъв шанс да се представи достойно. Самостоятелното участие в изборите на АБВ е гарантиран неуспех, тъй като голяма част от заблудените социалисти, които гласуваха на последните избори за тях, вече няма да ги подкрепят. Единственият шанс АБВ да се измъкне от ситуацията е коалицията с БСП. За социалистическата партия коалицията с АБВ ще е катастрофална и тя ще последва съдбата на гръцката ПАСОК. Всяка подкрепа вече за дясна политика е катастрофа. А АБВ, както правилно Миков констатира, вече е дясна партия, понеже участва в дясно управление гласува за десни икономически и социални мерки.
            Остатъчните неолиберали в БСП също са готови на съюз с ренегатите от партията. Само че по-хитрите от тях желанието за коалиция не го казват пряко, а се застраховат с мотива, че това трябва да преценят местните ръководства, т.е. Националният съвет на БСП само да е външен наблюдател. Подобни изявления на Нинова, Найденов, Добрев и Манолова наливат вода в мелницата на Първанов и АБВ. Крайно време е Националният съвет на БСП да вземе категоричното решение, че на никакво равнище не е допустима коалиция с ГЕРБ и АБВ. По кардинални въпроси трябва да решават не местните органи, а националните. В противен случай под маската за защита на местните интереси ще бъде провалена партията. Трябва да сме наясно, че мнозина от местните дейци са подвластни не на общите интереси на БСП, а на някои групови, семейни и личностни интереси. Георги Гергов е в състояние да накара всички пловдивски активисти да гласуват за коалиция с АБВ, защото тази коалиция съответства на неговите личностни и бизнес-интерси.     
             През последните дни Кирил Добрев, милионерът осребрил името на баща си, заедно с обидената на БСП Манолова, развиват идеята за работата на социалистическата партия на две писти. В няколко поредни телевизионни интервюта Манолова разшифрова скритата идея за двете писти. Първата писта се подразбира. Това са досегашните членове на БСП, които не могат да се променят и да се откажат от левите си социалистически идеи. За тях Добрев твърди, че те не могат да се променят и по естествен биологиченпът ще напуснат партията. Втората писта са привличаните нови млади, образовани и мислещи лидери.  Според нея и Кирил Добрев в БСП и сред левите симпатизанти има леви (навярно подразбират социалисти), центристи, социал-либерали, социал-демократи и всеки трябва да намира в БСП идеите си. Поради това те развиват идеята за МОЛ (млади, образовани лидери). По такъв начин те искат да привлекат в БСП млади разномислещи хора, които да водят свободен диалог.  
            Цялата тази измислица е маскирана под загрижеността партията на социалистите да се отвори към хора, които сега не гласуват за нея, но са потенциални гласоподаватели. Те чрез диалог даже да изработят предизборната платформа на БСП. Тези двамата и тайно примъкващият се към тях Драгомир Стойнев, искат да обезсилят партията като организационна структура и да и наложат идеи и политики, които са чужди на социалистическата идея. Слабостите на тази идея са очевадни. Те се състоят в следното.
            Първо. Те разглежда партията като обществен дисусионен клуб, в който всеки има право на свободно собствено мнение, но без никакви задължения да работи в посока на общия интерес на социалистическата партия. Всеки млад и образован има право да е съветник, кмет  или друг обществен деец. По този начин всеки се грижи само за себе си и в най-добрия случай се грижи за местния интерес в населеното място и в общината. Това е идейната платформа на неолиберализма – никакви общи интереси и действия на социалистическата партия. А общите интереси на партията и на страната ги няма.
            Второ. Идеолозите на МОЛ разглеждат БСП като някаква аморфна политическа маса без избистрена политическа идеология и съответните на нея действия. В световната политическа практика няма общи политически образувания, а политическото пространство е парцелирано по партии с различна идеология, отразяващи груповите интереси на част от обществото. Думата партия произлиза от френската дума парт (част). И това не е случайно. Политически образувания, базиращи са на много и различни разнопосочни идеи нямат трайно съществуване, те се разпадат. Може би това и цели двупистовата стратегия на Манолова и компания. Всяко отклонение от основната политическа идея се наказва сурово от избирателите. Примерите са с ПАСОК в Гърция, Френската социалистическа партия, която много бързо загуби политически позиции, понеже чрез президента Оланд се прокарват неолиберални политики. Основната политическа идея на БСП е функционирането на социално общество, което изразява и защитава социалната справедливост, социалната защита на бедните, равенството в правата и задълженията в обществото. Няма как в една партия да членуват социалисти, центристи (разбирай либерали), социал-либерали, социалдемократи. Партиите се създават за това всеки да може  да си избера идейната основа на политическите действия и чрез тази партия да изразява и защитава своите жизнени интереси. Социал-либералите трябва да членуват в АБВ, а не в БСП. Първанов е идеологът на социал-либерализма в България. Центристите могат да се ориентират към ДПС, националистите към Атака и т.н. В партия без единомислие няма и не може да има единодействие. А без единодействие няма резултати. Единомислието е на основата на социалистическата идея, а не на либералната и т.н. идеи. В рамките на социалистическата идея може и трябва да има различни мисли, идеи, схващания по които да се дискутира. Но това, което двупистовите Манолова и Добрев ни предлагат е дискусия между привърженици на различни идеи, на различни политики. Социалистическата партия  ако иска да остане в българското политическото пространство, трябва да се изчисти от социал-либерали, центристи, неолиберали и т.н. В БСП е контрапродуктивно едновременно да членуват бедняци, безработни, нископлатени работници, бедни интелигенти (учители, научни работници, културни дейци и т.н.) и богаташи милионери като  Кънев, Гергов, Кадиев, Ангелов, Добрев. Всеки богаташ, който печели чрез труда на другите е либерал или неолиберал, но в БСП се маскира като ляв социално ориентиран човек.          
            Трето. Двупистовата идея изкарва на преден план в БСП не масата на бедните, а дава приоритет на хората с високо образование и заемана длъжност (т.нар. „бели якички“). Тяхното битие е различно от това на работещите бедни, на безработните, на пенсионерите, на завършващите образование младежи без перспектива да си намерят работа. МОЛ отваря врати в БСП да нахлуят хора, които търсят политическа кариера без да са привърженици на социалистическата идея. Най-вероятното е след като направят такава кариера те да напуснат БСП.
            Манолова явно е вътрешно обидена от провала си в битката за лидерско място в БСП, от нежеланието на ръководството на БСП да влезе в коалиция с ГЕРБ и АБВ и Найденов отново да бъде военен министър. Сега тя търси заобиколни пътища за приобщи БСП към АБВ и тя и Найденов да останат на върхови позиции в политиката. За Добрев много отдавна е известно, че той е петата колона на Първанов в БСП. Едва ли мотивите на двамата да предприемат двупистовия подход се коренят толкова много в загрижеността им за победата на БСП в предстоящите местни избори. БСП, ако иска да отговори на новите обществени потребности  трябва да бъде не читалище, в което всеки си чете някаква отделна книга, а единна организация на социалисти, които са убедени и вярват в социалната и социалистическата идея за социална справедливост, за социална солидарност. И не само убедени, но и работещи за нейното реализиране. 
            Обърканите идеи на Манолова и на Добрев на практика нямат нищо общо с лявата (социалистическата идея). Евентуална тяхна реализация само ще доведе до отрицателни резултати. Ограниченото мислене и действие на която и да е партия, за период само до следващите избори е неработещо, не води до резултати. Този американски модел на политическо действие с хоризонт до следващите избори в България е във вреда на обществото, което трябва да излезе от дълбоката политическа, икономическа, социална и демографска криза.  

Анко Иванов

4.02.2015 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар