четвъртък, 24 юли 2014 г.

Пак за българския еврокомисар

Пак за българския еврокомисар

Автор: Анко Иванов

Днес прочетох статията на Ясен Бояджиев в „Дойче веле“ озаглавена „Срамната история с българския еврокомисар“. В нея авторът проявява двойна непочтеност. Първата е спрямо депутат от българското Народно събрание, а не на немския Райстаг, Бундестаг и т.н., на които Бояджиев е „хранен“ човек. Второто е срещу председателя на ПЕС Сергей Станишев. Явно неясен Бояджиев чете текстовете както дявола чете евангелието или разсъждава както дявола – само от дяволската позиция и полза.
            Както и в България, така и в Европейския съюз, така и в Германия и т.н. се води вътрешно партийна борба. Само, че тя става на различно равнище. Каква е обективната картина?
            Колаборацията между двете водещи партии в Европейския съюз доведе до това, че самостоятелно и ЕНП, и ПЕС на изборите за Европейски парламент не получиха необходимите им гласове за самостоятелно съставяне на Европейската комисия. И двете европейски партии поради своята взаимна колаборация получиха по-ниски резултати.  Наложи се да се прави т.нар. „голяма коалиция“ при съставянето на Европейската комисия. И колкото и на Бояджиев да му се струва „церемониален“ поста на Станишев, на него и на Шулц бяха поверени преговорите с ЕНП. И Станишев и Шулц ги провеждат все още тези преговори. Явно ЕНП се опитаха да изиграят ПЕС като Юнкер без съгласуване с Шулц и Станишев предложи Кристалина (Сталинка) Георгиева за втория по важност пост в Европейската комисия. Разчиташе се на българския произход на Станишев и чрез него, като пета колона на ЕНП, да бъде овладян и втория по важност пост поради националното самолюбие на българите. Но ПЕС не е ЕНП и там подобни решения се вземат с вишегласие и Станишев няма как да наложи своето лично българско мнение. Нещо повече Юнкер изрично твърдеше, че това трябва да е жена, за да бъде игнорирано личното участие на Станишев в листата за този пост. В тази мръсна игра на ЕНП за българско съжаление се включи като политическа маша на ЕНП и Бойко Борисов и Пламен Орешарски, който без обсъждане в правителството и в Народното събрание, еднолично реши да предложи Кристалина Георгиева, своята бивша колежка от УНСС, за втория по важност пост в Европейската комисия. Ето тази политическа игра Бояджиев е не може да разбере или нарочно пропуска за да поддържа и прокарва позицията на ЕНП и на Бойко Борисов.
            Това, което е най-срамното в статията на Бояджиев е неговият пълен български национален нихилизъм. Независимо от българския си корен, той вече се е глобализирал или германизирал до такава степен, че всичко българско му се струва лошо. Ето предългия цитат: Шансовете на България за поста „външен министър” на ЕС са слаби не защото Станишев е на много „висок” пост, а защото авторитетът на България е много нисък. Защото е най-бедната и най-корумпираната страна в Съюза. Защото седем години не желае или не е способна да отговори на стандартите за европейска правова държава (виж докладите на ЕК), защото има хронични проблеми с управлението на европейските средства (виж спрените отново европрограми), защото е склонна драстично да нарушава европейските правила (виж „Южен поток”). Ако кандидатстваше днес за членство в ЕС, България не би могла да го получи, защото е твърде съмнително „функционираща пазарна икономика” (виж катастрофата в енергетиката и случая КТБ) и защото е явно не-„функционираща демокрация” (държава, овладяна от мафиотско-политически частни интереси). Ако говорим за европейски ценности и критерии би следвало Бояджиев да напише, че и Германия не отговора на тези критерии за членство в по множество показатели. Например, размера да вътрешния дълг. Но това, което е позволено и разрешено на Германия, е забранено на България. Нима в Германия бяха спазени европейските правила за Северен поток? А нали чиновниците от Евросъюза, най-често с германски произход, спират финансирането на българските проекти. Явно плащаните му от „Дойче веле“ заплати са окончателно деформирали българското национално съзнание на Бояджиев. В този случай е най-добре да си смени името с немско звучащо и да започне да разговаря на немски не само с конете си, а с българите и да пише статиите си на немски език.
            Съгласен съм с Бояджиев, че историята е срамна. Никой от Западна Европа няма да подкрепи българска кандидатура с втората по ранг длъжност в Европейската комисия. Вината не е в Станишев, а в тези които издигнаха  и подкрепяха българска кандидатура без шанс за този пост. Да, историята е срамна и за самата Георгиева. Ако бе достатъчно разумна и аналитична, тя самата би предотвратила този излишен напън да стане вторият в Европейската комисия човек. Да, историята е срамна, понеже един понемчен българин злепоставя засега най-високо издигнатия в европейската стълбица българин – Сергей Станишев. Сергей, както и всеки нормален човек, има редица слабости, но има  и редица положителни страни. Хората от Европа оцениха по достойнство качествата на Станишев, а само Бойко Борисов и неговата хунта, подкрепяна от хора като Георги Първанов, Румен Петков и журналисти като мадам В. и като Бояджиев не могат да ги оценят поради с наложените им политически очила и пристрастия, подкупност или поради недостатъчен политически и журналистически капацитет  

Източник: http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/komentari/sramnata-istoriia-s-bylgarskiia-evrokomisar-6017961

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар