събота, 19 март 2016 г.

Вътрешен разрушител на лявата партия



Вчера БТВ отново се занимаваше с предизборните мераци за лидерство и ръководство в БСП. Този път главен герой бе не Корнелия Нинова, а небезизвестният пловдивски бизнесмен и все още председател на Областния съвет на БСП Георги Гергов. За тези, които не са гледали предаването, би бил полезен краткият преразказ на казаното от него. Не това, което се появи в сайтовете. Всеки от тях по различен начин накратко представи изявата на Гергов. А нейната същност е настройване преди конгреса на повечето социалисти спрямо сегашното ръководство на БСП, оплюване на Миков и Стоилов и скрита поддръжка за К. Нинова.
За повечето социалисти и привърженици на БСП Гергов е известен като пловдивският ръководител на БСП и едър капиталист (над 70 млн.). Все пак широката публика не е наясно как този сегашен милионер се е развил като политически ляв лидер. В Интернет има множество материали, но всички те са пръснати. Обикновеният човек би трябвало до позагуби доста време да ги събере и подреди в една логическа връзка. Пред началото на прехода (погрома на България) Гергов е свързан с БКП и работи за реализация в живота на партийната линия – изграждане на развитото социалистическо общество и се издига до директор на крупен свинекомплекс. В новите политически и икономически условия Гергов бързо се ориентира и натрупва капиталец, навярно умело използвайки стопанската ръководна длъжност и стопанските си управленски умения. В същото време в Пловдив силно доминира „синята идея“ (ако все пак някой знае каква е нейната същност?), т.е. СДС и хората на Костов.  Във в-к „Торнадо“ (бр. 3 от 2010 г) е написано следното: „Георги Гергов обвяви вярност и се врече: „Всички пловдивчани знаят, че съм от СДС“. Срещу клетвата получи „Ленинград“ (представителен хотел в Пловдив, сега „Санкт-Петербург“ – б.м.), „Слънчев ден“ (морски туристически комплекс на брега на Черно море, бивша почивна станция на ЦК на БКП – б.м.), ЦУМ (най-големият магазин в центъра на София – б.м.) и …“ От статията не става ясно дали получаването е било на реалната цена или чрез РМД е приватизирано на безценица. Много по-вероятното е второто, понеже такава беше костовата линия по онова време. Тази информация, че е от СДС, не ми е известно Гергов да е отрекъл. По време на втория мандат на синия кмет Чомаков през 2006 г. в Пловдив се учредява смесено дружество „Пълдинтуринвест“ и чрез него се твърди, че Гергов е турил ръка на много обекти в Пловдив, а общината остава без собственост. Пловдивчани си спомнят, че НДСВ се опита да направи Георги Гергов кмет, дори тогавашният финансов министър Милен Велчев официално го обяви.  Но в същото време Гергов е вече е дружка не с кого да е, а с Президента Георги Първанов. През 2006 г. министърът на икономиката и енергетиката (Румен Овчаров) подписва създаването на смесено дружество на Пловдивски панаир с фирма на Гергов. След това при увеличаването на капитала Пловдивски международен панаир става собственост на Гергов. А какво четем в Гласове.ком: „Съветът на директорите на „Международен панаир“ ЕАД с председател Корнелия Нинова, взема решение да бъде внесено предложение до министъра на икономиката и енергетиката в качеството му на представител на държавата и едноличен собственик на „Международен панаир“, да увеличи капитала на дружеството чрез извършване на непарична вноска от „Пълдинтур инвест“ АД. Вече се заздравяват се връзките на Гергов с ръководството на БСП и то с водещите в Министерството на икономиката и енергетиката – министър Румен Овчаров и зам. министър Корнелия Нинова.
По данни от „Биволъ“, и видно от регистрация в Булстат от 2005 г., в Пловдив има масонско дружество „Ложа Слънце Ориент – Пловдив“. По данни от интернет инициатор на тази масонска ложа е Георги Първанов, а скритите цели са да се влияе върху икономиката на района от Пловдив до Свиленград. Редица публикации имаше за някои от нейните членове, твърди се, че сред тях са Георги Гергов и Сотир Цацаров – тогава председател на Пловдивския окръжен съд. Само Цацаров отрече, но дали е истина не се знае, понеже за масонските ложи никой и никъде не публикува списъци на членовете. Но „Биволъ“ изнесе данни, че нотариус Милена Цацарова е свързана с тази масонска ложа. Факт е – съществува такава масонска ложа и тя има силно влияние в икономическите процеси на Пловдивско.
Има един много интересен факт от бизнеса на Гергов.  По данни на Медиапул и множество други средства за масово осведомяване, през 2004 г. „Лидерът на областната организация на БСП в Пловдив е продал строителната си компания „Пътища Пловдив“ на благоевградския предприемач Асен Савев, собственик на „Агромах“. … „Пътища Пловдив“ е основният подизпълнител на отсечката от Оризово до Димитровград на магистрала „Марица““. Обяснението за продажбата на компания с множество поръчки по европрограми, спечелени по време на първото правителство на Борисов, от самия Гергов не звучи убедително: "Продавам, този бизнес е много обвързан с държавните поръчки, а аз съм политик. Затова не искам да ме говорят" (в-к „Марица“). Злите езици в Благоевград пък говорят, че зад тази фирма стои съветникът на Георги Първанов, известният бивш кмет на Благоевград, Костадин Паскалев, който е помогнал на фирмата, чрез множеството строителни обществени поръчки при благоустрояването и строителството в Благоевград. А самият Георги Гергов не крие, че е в приятелски връзки с Бойко Борисов. И кръгът се затвори.
В интервюто на живо по БТВ Гергов изрече с манипулативна цел множество неистини. Първата манипулативна неистина на Гергов аристокрацията в БСП трябва да изчезне. Дали си вярва Гергов, че в партията БСП има аристокрация! Понеже съм роден под девиза „съмнявай се във всичко, което ти казват“ проверявам какво значи аристокрация. Това в речниците пише, че е висш привилегирован слой от богаташи, заемащи своите места във властта по наследство. Аристокрацията е висше съсловие, привилегирован слой на господстващите в обществото със знатен произход и заемащ висши служби и използващ привилегии. Тъй като в България не е имало истинска родова аристокрация, понятието може да се използва само за бизнеса и управляващите политици. В световна политика най-често, и по-рядко в българската, има наченки на политическа родова аристокрация. Но нещо Гергов се е объркал. В България такава родова политическа аристокрация има в ГЕРБ. Там почти всички ръководни дейци са от потеклото на бивши политици и членове на БКП отпреди прехода. Да започнем с Борисов, чийто баща заема висока държавна служба в противопожарната охрана на България и е член на БКП. Лиляна Павлова е внучка на социалистически министър (Павлов – министър на химията в правителството на Тодор Живков), бабата със същото име Лиляна Павлова е зам.зав. отдел „Организационен“ на ЦК на БКП, бащата е в апарата на ЦК на БКП. Бащата на Ивайло Московски (Ангел) е секретар на ГК на ДКМС и секретар на Общинския комитет на БКП в Плевен и т.н. Бащата на Плевнелиев е завеждащ отдел в ОК на БКП в Благоевград. Дали пък Гергов не е сбъркал партията за която говори?  При ползването на привилегии няма данни ръководството и особено омразните на Гергов председател Миков и зам. председател Стоилов да са приватизирали и купили хотели (справка Гергов, Първанов, дъщерята на Н.Добрев), курортни комплекси, да са притежавали мащабни строителни фирми с обществени поръчки по линията на еврофондовете? Май че в Пловдив имаше един такъв председател на Областния съвет. 
Втората манипулация на Гергов е, че в БСП има комисионери. От тук масовият зрител лесно си може да си направи грешния извод, че вероятно това е ръководството на БСП и следователно то е корумпирано, понеже получава комисионни. Ама тази оценка лесно се пренася и върху цялата партия. Много съм съгласен с твърдението на Гергов, че тези, „които се занимават с комисионни, трябва да си отидат“. Да, но кои са те? Без да се кажат имената на комисионерите, това прилича на пълна инсинуация. Комисионерството има две страни – такива, които получават, но и такива, които дават. Дали някой от Националния съвет и Изпълнителното бюро е вземал или давал комисионни? Нека Гергов го каже пред съответните партийни компетентни органи или в Прокуратурата, а не да сипе анонимни обвинения по гледаните телевизии с цел злепоставяне на ръководството на БСП, но и рушене на авторитета на цялата партия. Ако може, той да каже дали някога, като един от най-крупните пловдивски бизнесмени, е давал комисионни на някого, пък бил той и от ръководството на БСП.       
Третото грешното твърдение на Гергов е, че “в БСП има страх, който мачка всички“. Какъв страх? Та вижте как по всички телевизии настоящи и бивши дейци от БСП остро критикуват резултатите от изборите, състоянието на партията, партийните ръководства. Дори Румен Овчаров нарече партията БСП и членовете и „маргинали“. И никой не го изключи за обида на партията, за противопартийна дейност. Антон Кутев редовно оплюва ръководството. Да не говорим, че това правят и Костадин Паскалев, Юрий Асланов, Кирил Добрев, Янков и т.н. Истината е, че страхът е в ГЕРБ и ДПС, където всяко различно мнение е недопустимо от това на вожда. Май че Гергов отново е сбъркал партията, която критикува.       
            Четвъртото манипулативно твърдение на Гергов е, че „ръководството не си върши работата както трябва, защото от избори на избори нашите резултати продължават да намаляват“. Вярно е неговото твърдение, че „нещата в партията не вървят добре“. Но дали само ръководството и персонално визираните ръководители са само виновни? Само ще припомня на Гергов, че изборните резултати от 2007 г. (избори за Европарламент) и 2015 г. (избори за местни органи на властта) разкриха, че твърдото ядро на партията, независимо от голямото намаляване на нейната численост, е приблизително еднакво – около 400 000 хиляди. Защо тогава (2007 г.) Гергов не протестираше и не критикуваше Първанов и Станишев, както и своите икономически благодетели Овчаров и Нинова? Отговорът е прост. Тогава ръководството на БСП участваше в Тройната коалиция и направи безброй отстъпки на десните и прокарваше неолиберална политика. Въведеният плосък данък и намаляваните социални осигуровки намалиха двойно плащаните от фирмите на Гергов данъци. Това, както и коалицията с ДПС (в личен интерес само на Пръванов), отблъсна много традиционни избиратели на партията. А сега ръководството (Миков, Стоилов, Мерджанов, Ерменков, Жаблянов и  др.) искат отмяна на този плосък данък, т.е. искат Гергов и подобните му бизнесмени на прехода да плащат по-високи данъци и осигуровки. Най-големите провали на БСП на миналите избори са в София, Пловдив, където вожд е Гергов и Варна, където се подвизава критикът на ръководството Янков и т.н. Гергов все си е подал оставката и все си стои начело на Пловдивската организация на БСП!   

            Петото манипулативно твърдение на Гергов е, че БСП „от 26 години“ е във властта. Означава ли това, че щом някоя партия е представена в Народното събрание е във властта? Да само БСП от всички сегашни парламентарно представени партии е във всички народни събрания. Но властовите функции се реализират от Изпълнителната власт, която използвайки мнозинството си в Народното събрание прокарва и необходимите и закони. А на власт БСП е била само по времето на правителството на  Жан Виденов, което целево, с външна намеса и вътрешна финансова завера, бе насилствено сменно от власт. Първанов и Станишев направиха множество отстъпки на либералите само и само те да са на първите позиции във властта. Но Гергов не ги атакува тях, особено пък своя доверен приятел Георги Първанов. Непонятна за мен е крайно преднамерената атака срещу Янаки Стоилов. Не че той няма за какво да бъде критикуван и не е критикуван дори в собствения си партиен клуб. Проблемът е за какво и по какъв начин го критикуват, а да не питаме и кой от какви позиции го критикува. За сведение на Гергов, не количеството време в Парламента е критерии за качествата на хората. Стоилов бе един от двамата или тримата от БСП, които гласуваха срещу избора на Делян Пеевски. Стоилов бе един от малцината в Народното събрание, който гласува против участието на България в незаконната по правилата на ООН окупация на Ирак, която в крайна сметка доведе до раждането на чудовището ДАЕШ (ИДИЛ). А на въпроса на Гергов колко района смени Стоилов, „за да бъде вече толкова години постоянно в парламента“ му отговарям аз, обикновеният член на БСП, а би трябвало отговор да даде Националното ръководство на БСП. Янаки Стоилов е един от двамата депутати на БСП избрани от София в първите свободни демократични избори, на основата на своите лични качества и подкрепата на БСП. Оттогава и до днес той членува в община Красна поляна. И няма избори, за които той да не издиган от район Красна поляна. Но винаги е преместван от Националното ръководство като водач на листа в други райони, понеже Председателят на БСП е водач на листата в този избирателен район на София. Но резултатите на БСП, в районите, в които е бил изпращан Стоилов, не са били по-лоши от тези на Пловдив, където ръководеше действията местният Гергов. В БСП действително трябва да има промяна, но умна. Не както в първите години на прехода, когато чрез подмладяването в БСП навлязоха и се издигнаха млади хора, но неподготвени и нечисти като политическа идея, навлязоха социал-либерали като Ивайло Калфин, Николай Камов, Георги Първанов, Румен Петков и случайни лица като хората от Мултигруп Татяна Дончева и Георги Кадиев, изтъкнати кариеристи като Георги Близнашки и т.н.   
Защо се изявява в тази преднамерена рушителска критикарска светлина Гергов? Най-вероятно при него няма мотив за отстояване на социалистическата идея, грижа за социално слабите, за социална справедливост, за свобода и равенство и т.н. ценности. Най-вероятно има груб икономически интерес, подчинен на връзки и лавиране с всички политически сили в обществото – първоначално със СДС, след това  с Тройната коалиция (НДСВ, БСП  и ДПС), а сега и с ГЕРБ и АБВ. Остават традиционно добрите връзки на Гергов с Георги Първанов, респективно сега с АБВ. Очертават се ярко две възможни хипотези за приоритетите на Гергов. Първата е че „интереса клати феса“ и той е добре с всички от които зависи неговия бизнес, като използва политическия пост явно, а задкулисно си работи с другите, т.е. с политическите опоненти на БСП. Втората хипотеза е политическо хамелеонство, смяна на цвета според застрашаващите те обстоятелства. А дали пък двете не са едно и също нещо? Дали е така? Само Гергов навярно си знае. 
Едно е съвсем ясно, Гергов не е сам. И той участва в по-голяма политическа игра за промяна на левия курс на БСП. И изниква съвсем естественият въпрос: „Кой има полза от връщане към стария социал-либерален и по-скоро неолиберален курс на бившите ръководители на БСП Първанов и Станишев?“ Логическият отговор разкрива три възможни интереса. Първият е на Борисов и ГЕРБ, които вече са много уморени от управлението при т.н. „Четворна коалиция“, често прерастваща в петорно-шесторна коалиция. Мечтата на Борисов е да гушне БСП под крилото си, да се отърве от несигурните партньори и постепенно да удуши БСП,  както това стана в Гърция с ПАСОК. Съюзници на Борисов вътре в БСП са тримата бивши министри от кабинета Орешарски и най-вече А. Найденов и К. Вигенин, както и Бригадир Аспарухов, създателят на Борисов. Прави впечатление стопляне на непримиримите доскоро отношения между Борисов и Станишев. Това е израз на прокарваната от ПЕС (под задкулисната диктовка на Шрьодер) политика в Европейския съюз на колаборация между десни и леви за да се спре устрема на националистическите и патриотични, както и новите леви партии в цяла Европа. Вторият интерес е за т.нар. „обединение на лявото“, проповядван от Първанов, Калфин, Румен Петков с поддръжници вътре в БСП като Кирил Добрев, Корнелия Нинова, Антон Кутев, Костадин Паскалев и др. Целта на Първанов е ясна – превземане обратно отвътре на БСП и спиране на левия истински социалистически курс на БСП и обратно връщане към социал-либералните позиции, т.е. лява фразеология и дясна икономическа и социална политика. Третият интерес е реваншистко-кариеристичният на група дейци от Националното ръководство на партията. В случая Гергов се опитва да обедини и трите, да свърже (целево или без да иска) в едно трите идейно-политически интереса със своите (и на тези от масонската ложа) икономически задкулисни интереси.
С тези предизборни активни действия Гергов по-същество работи не за промяната на БСП, превръщането и в действително социалистическа, а не социал-либерална партия, а нейното идейно, политическо и организационно-кадрово рушене. Той се изявява, независимо от неговите явни или скрити намерения, като рушител на БСП. Правят впечатление близките връзки и отношения помежду им на известни политически дейци като Първанов-Гергов-Овчаров-Нинова-Паскалев-Калфин изразяваща се и в общата им позиция против сегашното ръководство на БСП. Нещо повече, няколко души от тях имат явни или скрити връзки с Борисов и Доган. Битката, както вече писах, сега е между социал-либералната идеология и нейните поддръжници в БСП и истинската лява социалистическа идеология за социална справедливост, социална солидарност, равенство, свобода, демокрация на национална българска основа.  Ако иска да бъде фактор и субект на политиката в България БСП трябва да отстоява своята лява социалистическа идеология. А това се разпознава от хората в страната от поведението в опозиция, но и при участие в управлението.   

Автор: Анко Иванов

19.03.2016 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар