неделя, 12 февруари 2017 г.

"Подмладяването" като фризиране на статуквото



Мечтата на Сивия кардинал на БСП и на Нинова се сбъдна. В списъка на водачите на листите за предстоящите парламентарни избори няма нито един представител на лявото движение. Нещо, което не е било по времето на целия преход след 1989 г. Най-после социаллибералното дясно крило в БСП се окича с окончателна победа над истинските социалисти. Колебаещият се Симов вече не може да се брои като ляв социалист. Това е победа на десните в БСП, която отдалечава социалистическата партия от нейните главни корени – изразяване и защитаване интересите на бедните, на хората на наемния труд, на борбата за повече справедливост и равенство.

Внимателният анализ на публикувания списък на водачите на листите за парламентарните избори разкрива редица неща, които са неприятна истина за Сивия кардинал. Защо неприятна истина? Защото разкриват истината за противоречие между прогласени мотиви и принципи за изменение на Устава на БСП и последващи решения. Заседанието на конгреса прие решение за въвеждане на мандатност от 12 години максимален срок за пребиване в Народното събрание. Това бе направено под девиза за обновление (смяна на лицата) и подмладяване. Инициаторите и поддръжниците на това решение бяха забравили най-важното за една листа за Народното събрание – качеството на кандидатурите, техните знания, опит и умения да изработват политика и то в съответствие с идейните основа на социалистическата партия.

Да се опитаме да направим анализ по трите основни показателя: обновление (нови лица); подмладяване; парламентарна експертност и качество на законотворчеството.

Първо. Обновлението не се състоя, поне на равнище водачи на листи. Нинова с телевизионен гръм и трясък обяви 40% обновление на водачите на листи. От 31 водача на листи нови лица са само 9 (девет). Останалите 22 са досегашни народни представители и водачи на листи, министри и зам. министри. През 2013 г. Станишевото обновление е 50% и е направено без лустрационни промени на Устава. Какво значи  обновление, какво значи смяна на лицата? Елементарният отговор е нови, непознати до сега  лица.  В смисъла на тълковния речник нов означава: който е неотдавна; следващ друг; неизвестен, непознат. В случая меродавно е последното значение – неизвестен, непознат. Новите водачи на листи са: Елена Йончева, Тома Томов, Крум Зарков, проф. Иво Христов, Иван Генов, Славчо Велков, Александър Симов. Към тях могат да се добавят Иван Ченчев и Стоян Мирчев, макар че са били депутати, но за малко време. Следователно обновлението на водачите, а не на народните представители, е почти 30%. Вероятно апаратчиците на Позитано броят за нови Филип Попов – два мандата народен представител, Васил Антонов – два мандата и т.н. Отпадат като водачи на листи по лустрационни причини Михаил Миков, Янаки Стоилов, Георги Божинов, Ат. Мерджанов, А. Найденов.

Второ. Подмладяването не се състоя. Изпълнителното бюро и Националния свет на БСП не случайно не посочиха възрастта на водачите на листите. Ако приемем за млади лицата на възраст до 40 г., т.е. тези, които не могат да стават Президент на Република България, то броят им като водачи на листи е незначителен. Това са само трима – Крум Зарков, Стоян Мирчев и Станислав Владимиров. На границата със следващата възрастова група е Александър Симов (р. 1977 г.). Или около 10% млади водачи на листи. Втората възрастова група е от 41 до 60 години, т.е. зрялата възраст или с 18 водачи на листи, или почти 60%. В най-горната възрастова група (над 60 г.) са 9 души. От тях Тома Томов и Стефан Данаилов са със 74 навършени г. Над 65 г., т.е. пределната възраст за пенсиониране на професорите, е още и Славчо Велков. В предпенсионна възраст (60-65 г) са Иван Генов, Петър Кънев, Васил Антонов, Таско Ерменков, Светла Бъчварова и Денчо Бояджиев. Общо в най-високата възраст са почти 30% от водачите на листите. Делът от около 60-70% народни представители от зрялата възраст е оптимален за законотворческия орган на държавата.  Сравнението с „новите лица“ за младата възраст не показва съществени различия от досегашната практика. В предишните състави на Народното събрание в младата група водачи бяха К. Добрев, Д. Стойнев, К. Нинова и още няколко души. Сравнението обаче между отстранените (лустрираните) и „новите лица“ не е в полза на последните. Лустрираните М. Миков (56 г.), А. Найденов (58 г.), Я. Стоилов (58 г.), Ат. Мерджанов (53 г.) имат значително – малка възраст, т.е. са значително по-млади от „новите знакови лица“ Тома Томов (74 г.), Славчо Велков (55 г.), Иван Генов (63 г.). Само Ел. Йончева и проф. Христов са на възрастта на Мерджанов (52-53 г.). Е, и на това, ако му казвате подмладяване! 

Трето. Експертността и качеството не се повишават, поне за водачите на листите на БСП. В Народното събрание трябва да има огромна доминираща група от хора с висока експертност предимно в областта на правото, икономиката, политологията и социологията, но и в образованието, науката, културата, здравеопазването и социалните дейности. Високата експертност, опитът в законотворческата дейност и принципната нелобистка позиция помагат за повишаване на качеството на законотворчеството в страната. Тези неща се придобиват в процеса на образование, но се развиват предимно чрез практическата политическа и законотворческа работа. Една голяма част от новите лица-водачи на листи не познават българското законодателство и тепърва трябва да го усвояват, не познават процеса на законотворчеството, нямат ясна политическа позиция по множеството от вътрешните проблеми на страната. На мястото на опитните законотворци, честни и принципи социалисти, в Народното събрание ще бъдат хора, които не познават основни неща от законотворчеството. Да, до това доведе лустрацията.

Известният и уважаваният от средното и по-старо поколение българи журналист-международник Тома Томов едва ли ще повиши качеството на работата на групата на БСП в Народното събрание. Сегашното младо поколение, израснало във времето на прехода не познава неговите блестящи журналистически анализи и коментари от миналото. А и сегашните му позиции по основни външнополитически въпроси и проблеми не са от най-разбираемите и съответстващи на духа на новото време. На 75 години Тома Томов трябва да се учи как се пише законопроект, как се правят изменения в закони, как се обсъждат законопроекти и т.н.  Вероятно чрез депутатстването Томов ще загуби част от своето журналистическо обаяние, което има сред по-възрастното поколение. 
Подобна е ситуацията с Иван Генов. Безспорно той е един от най-големите български ядрени експерти и ръководители в сферата на енергетиката. Безспорен авторитет. Има и едно друго много силно качество – лична преданост и послушание пред Сивия кардинал на БСП. Но това дали ще повиши качеството на неговата законотворческа дейност. Само тези две качества не стигат за да стане тепърва добър политик и да отстоява политическата линия на социалистическата партия. 
Другият водач на листа – спортният журналист Иван Ченчев има едно прекрасно за цесекарите качество – вярност към червения футболен отбор. Да има и още едно качество – лична преданост и послушание към лидера на БСП, има позицията на политическо протеже. Симпатичното ми цесекарче Ченчев вероятно не знае как се пише законопроект, какво е икономика, политика, социология и т.н., но е верен на когото трябва. 
Крайно време е да се преосмисли и мястото на едни от авторитетите на БСП – Стефан Данаилов. В близкото минало той бе блестящ актьор. След това стана блестящ актьор и студентски преподавател. Но Данаилов няма афинитет към законотворчеството. Той си е артист по душа и настройка. Има над 8 години стаж като народен представител, но няма значим законопроект внесен от него. Той няма активна позиция в Народното събрание. И след Ахмед Доган и Делян Пеевски той е най-отсъстващият и най-малко изказващият се депутат. Той, както всички актьори и повечето политици, много обича камерите и телевизионните изяви, но не обича и не умее да прави закони. А същността на Народното събрание е именно това. Досега него го употребяваха като привлекателен образ Първанов, Станишев, Калфин и сега Нинова.  Дано намери този път личен кураж да се откаже от депутатството и на него място да влезе млад човек, който ако не е подготвен, поне  ще трупа опит, а не само отсъствия.  

В Народното събрание депутатите от социалистическата партия и нейните коалиционни партньори се очаква да защитават чрез приеманите закони интересите на огромното мнозинство от хората, на бедните, на наемните работници, на трудовата интелигенция и т.н. Е, как ще ги защитават тези интереси милионерите Петър Кънев. Весела Лечева и Кирил Добрев. Предприятията, фирмите, печатниците, хотелите им и т.н. печелят от присвояването на труда на наетите работници. А в Народното събрание собствениците ще коват законите в интерес на бедните хора ли? Или ще защитават с предимство своите милионерски интереси? Защо ли тези хора милионери са против отмяната на плоския данък? Защо ли тези хора не искат да повишат корпоративните данъци поне до нивото на тези в Унгария (16%), а защо не и както в Словакия (22%)?

И още един принципен въпрос за водачите на листите. Новоприетият Устав на БСП казва, че мандатността е до 12 години за народните представители. Как ще се реализира тази норма към тези, които имат над 8 години стаж като народни представители. Например, Кирил Добрев досега има около 10 г. и 6 месеца стаж като народен представител. Това означава ли, че той се предлага на народен представител само за следващите 18 месеца вместо за 4 години, както е по Конституция?

И не е маловажен и въпросът: „Доколко и в каква степен Националният съвет на БСП може да налага водачи на листи, въпреки явно изразената позиция на местните структури за неприемането на подобни кандидатури?“ И да видим някои примери. Обществена тайна е, че местните структури в Стара Загора и в Ямбол не приемат налаганите им водачи на листите. Става дума дискредитиралите се  „човек на Уестингхаус“, нежелаещ да се бори за каузата за АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“ и „Бандеровеца“, който против интересите на България легитимира една нова фашистка власт в Украйна. Е, с каква позиция да привлечеш избирателите? Подобна е картината и във Видин. На общинската конференция са номинирани 8 кандидати за листата за народни представители. С най-много гласове е Димитър Велков (55), а определеният за водач на листата от Националния съвет на БСП Филип Попов е класиран на  седмо място (27 гласа). Вероятно той е награден с водачество на листата (т.е. сигурно влизане в следващото Народно събрание) за личната си преданост към председателя на БСП.

 Националния съвет на БСП прие една фризираща сегашното неолиберално статукво предизборна платформа, с която освободи лявото политическо пространство. И в него моментално са наместват други политически субекти, които само се прикриват с левите послания и отнемат от БСП голяма маса от избиратели. Безсмислената лустрация от листите за Народното събрание на доказани експерти и формираната листа на водачите на листи допълват вече неблагоприятната картина. С това се изпуска възможността след успеха на ген. Радев на изборите за президент, БСП да привлече много по-голяма маса избиратели.  Ръководството на БСП не разбра, че червената карта е измамна. Не разбра, че само с предлагане на избирателите на „нови лица“ и телевизионни образи няма как да бъдат спечелени парламентарните избори. Хората вече все по-малко вярват на налаганите им от и чрез телевизиите образи, все повече преценят по равнището на собствените си доходи, по реализираната политика. Сега е потребно не фризиране на статуквото, а неговата радикална промяна, промяна очаквана от хората.

12.02.2017 г.

Автор: Анко Иванов – д-р по философия

Няма коментари:

Публикуване на коментар