четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Алабализмите на Сивия кардинал



            Чета днес в едни сайт на една мадам, на която навремето Доган написа известното писмо. Е, Кобурга, не ѝ написа писмо. Има да чака писмо от Б.Б. Но се е натегнала на очакваният след парламентарните избори (от нея) нов Министър-Председател. И публикува поредица от интервюта и материали, всичките в определена посока. Няма лошо. Това си е нейно журналистическо право и политика на издателите.  Свободата на словото и на словоблудството в България са неограничени.  Проблемът не е в задаваните от журналистката въпроси, а в отговорите на известният като Сивия кардинал на БСП интервюиран политик. А той се опитва да манипулира делегатите на предстоящия конгрес на БСП.

            За кои и какви манипулации става дума?
Първата манипулация е изведена в заглавието: „Най-лесният начин БСП да се самопровали на изборите е като бламира лидера си.“ Следователно Конгресът е действие за честта на пагона, т.е. лидерът е над партията и истината. И всички органи (Конгрес, Национален съвет и Изпълнително бюро) трябва да му слугуват независимо от истината и политическата справедливост. А не трябва ли и не може ли другите социалисти да имат друго мнение и да отстояват друго мнение? Ама подобно мнение за отпадане на обсъждането на Устава е подкрепен с решения и обсъждания на множество общински и райони партийни конференции? За Сивия кардинал е важна руската аксиома: „Всем – молчат и не разсуждат“. Само послушание и покорство. Никакви други мнения. Как така някакви си социалисти от община „Долно Нанагорнище“ ще противоречат на Председателя на партията! А каква е истината?  Истината е, че Председателят на партията, използвайки ажиотажа от победата на президентските избори на ген. Радев, вероятно под внушението на Сивия кардинал, тръгна да разчиства лични сметки и амбицията да установи еднолична авторитарна власт в партията на социалистите. Това бе негова лична грешка, грешна преценка на политическата ситуация и отклоняване вниманието на партията и нейните поддръжници от главния въпрос на промяната – съдържанието на политиката, която се предлага на бедните хора в България, на хората на наемния труд, на пенсионерите и младите семейства. Много отдавна, още преди около месец Антон Кутев от телевизионните екрани предупреди Нинова, че това е грешен ход и има опасност на конгреса да бъде бламирана с желанието си за такава ненавременна и ненужна промяна. И той бе прав. Но кой ли да го послуша? И тази безсмислена упоритост продължи на Националния съвет, който вместо да даде заден ход на необмислената и ненужна идея, реши да вкара партията в труден конгрес. Да не би конгрес и устав да извадиха Сивия кардинал от листите за предишните състави на Народното събрание?  Нинова е прекалено емоционална и не може вярно да преценява някои политически ситуации. Преди това тя допусна грешка, като даде указания БСП на референдума да се гласува, макар и с три „не“. И сега тези около 600 000 гласа създадоха ненормална обществена обстановка в страната. Тя допусна грешка и като не предложи за наказание манипулиралите резултатите от референдума, които вместо 11% отчетоха лъжовните 52% желание за съдружие с АБВ.

Втората манипулация е, че „Политиците са като памперсите. Трябва често да се сменят!“ … Ако някой не го е разбрал и се мисли за вечен, ще изпита ударите на народната любов.“ Ако в един филм някой си артист може да използва подобно метафорично сравнение, то за вечен политик от БСП (1884-2017 г.) като Сивия кардинал е двуличие. Значи други политици са „памперси“, а той е едва ли не китайска бяла копринена кърпичка! Явно се забравя, че политиците са хора, които стават такива не за един ден или за една нощ. Трябва продължителен период от време от тяхното израстване, формиране на необходимите политически и експертни качества, трябва време за проверка на тяхната истинска политическа позиция. Нови лица трябва да има, но това да става не по измислени статистически показатели, а по естествения път на развитие на кадрите. И най-важното – по оценка на техните приноси за партията.

Третата манипулация е, че чрез спирането на промените в устава се поставят на карта бъдещето, както на БСП, така и на България“. Бъдещето на България зависи не от това дали ще бъде отхвърлено едно непремислено предложение на Нинова, а от това каква политика ще се провежда в страната, как ще се излезе от лоното на огромната бедност и нищетата, от огромния срив на образованието и здравеопазването, от демографската катастрофа. Грубо казано, на огромната маса от бедните българи не им пука дали ще бъдат приети промените на Нинова в устава. На хората им пука, че единствена реална възможност за дълбока промяна на обществото, за отказ от статуквото почти напълно липсва в платформата, предлагана от хората на Сивия кардинал. Някои милионери-политици от БСП изглежда забравят, че хората в крайна сметка посрещат  политиците по лицата, дрехите и изказа пред телевизионните екрани, но ги изпращат по политиката и по жизненото си равнище, по усещането си за равнище на справедливост.

Четвъртата манипулация е, че новото правило за мандатност до 12 години ще отстрани от Народното събрание  хора, които ще провалят бъдещето на партията и на държавата и отстранените „ Ако не могат да помагат на БСП по пътя й напред към властта, поне да не пречат!“ Това са най-меко казано недругарски внушения спрямо бивши водещи дейци на БСП, дейци, които носят истинското ляво социалистическо мислене, а не са поддръжници като Сивия кардинал на неолибералния модел на политика. Да вземем например предотвратяването на т.нар. „данъчна ваканция“ през 2014 г., т.е. пълен финансов крах в България, готвен от ГЕРБ, БНБ и ДПС, в интерес на определени мутроолигарси. И кой спря т.нар. „данъчна ваканция“ – двама от сега отстрелваните от Сивия кардинал лица – Сергей Станишев и Михаил Миков. А кой гласува против предложения от Овчаров, Орешарски и компания плосък данък (ползващ единствено богатите), против участието във войната в Ирак и против назначаването на Делян Пеевски – Янаки Стоилов.  Тези ли са лицата, които сриват „бъдещето на партията и държавата“. И те ли пречат на БСП? А дали помагат „новите лица“ на милионерите в БСП, хората които сега някои кариеристи издигат за водачи на листи в София, Пловдив и Варна? Дали помагат „новите лица“ на Майдановеца и човекът на Уестингхауз? Господин Сив кардинал, имате достатъчно пари да платите социологическо изследване сред 1000 българи да Ви кажат дали харесват милионерите да водят листите на БСП в София, Пловдив и Варна, дали депутати да са Майдановеца и Натовеца, владелците на ЦУМ, на хотели край морето и във вътрешността на страната, панаири и т.н.!

Политиците технократи и милионери в ръководството на БСП не могат да разберат, че властта не може и не трябва да бъде самоцел. Властта е потребна на БСП не за милионерите, не заради самата власт и облагите от нея, а за прокарване и реализиране на социална политика, извеждаща страната от огромната бедност, нищета и депопулация. С любимото на Сивия кардинал неолиберално статукво, заложено в проекта за предизборната платформа, това няма как да стане.  Конгресът трябва да даде надежда за социален напредък, справедливост и достойнство на хората.


Посоченото в началото интервю е пълно с алабализми, с ненужни и вредни за една социалистическа партия манипулации от страна на шефа на „Сектата на несменяемите“ политици в БСП.

2.02.2017 г.

Анко Иванов

Няма коментари:

Публикуване на коментар