неделя, 5 февруари 2017 г.

Само силна социалистическа партия може да промени България



            Днес завърши поредното заседание на 49 – тия конгрес на БСП. Той прие очакваните манипулативни решения. А те са: засилване на властта в партията на нейния Председател; лустриране от Народното събрание на доказани професионалисти и социалисти под статически предлог – пределен брой години в Народното събрание; приемане на социаллиберална по съдържание предизборна платформа.
Чрез решенията на конгреса на първо място се промени над стогодишната практика и добра традиция Председателят на партията да е пръв сред равните, т.е. пръв сред членовете на Националния съвет – човек който юридически представлява партията и ръководи заседанията на Националния съвет и Изпълнителното бюро. Конгресът прие решение чрез промяна в Устава Председателят да се избира от всички членове на партията. И той от Председател на Националния съвет се превърна в Председател на партията. На пръв поглед това е твърде демократично. Но по съдържание това решение превръща Председателя в едноличен авторитарен ръководител, тъй като той вече не е пръв сред равните, понеже членовете на Националния съвет се избират чрез представители – делегатите на Конгреса, пряко избирани от 600-700 души, а Председателя – от 70 000 души.  Така партията променя своите организационни принципи. От избор на общинските, районите и националните ръководни органи и ръководители чрез представители (представителна демокрация) към пряк избор (плебесцитна демокрация). И особено, когато няма реални механизъм за отзоваване на Председателя, той става всевластен, авторитарен ръководител на колективистична по идеи партия. Нещо повече обсъждането в основните организационни единици на множество кандидатури за председател ще създаде възможности за организационно разделение и отстлабване на партията. И последното критично съображение е възможностите на апарата на Националния и общинските съвети да манипулират резултатите от прекия избор. Подобна практика вече бе реализирана при проведения референдум, когато 11% от членовете на партията искаха предизборна коалиция за президентските избори с АБВ, а ръководството на БСП отчете 51%. 
На второ място е лустрацията на бивши ръководители на партията от възможностите да бъдат народни представители, поради изтекъл статистически мотивиран срок от 12 г., приет днес като изискване на устава. И не става дума за качества, за експертни възможности, за парламентарен опит, а за статическо броене. „Отстрелват“ се хора, които имат парламентарен опит, които са доказали качества и възможности. „Отстрелват“ се независимо от демократичното им предлагане и избиране в проектолистите за народни представители от членове на партията, от общинските конференции. И да видим, поименно които са тези членове на БСП, членове и на Националния съвет на БСП. А те са:
§  Сергей Станишев – председател на Партията на европейските социалисти, бивш Председател на партията и Министър-Председател, депутат в Европейския парламент;
§  Георги Пирински – много активен и ползотворен депутат в Европейския парламент, бивш Председател на Народното събрание и министър в няколко правителства;
§  Михаил Миков – бивш Председател на партията, бивш Председател на Народното събрание и министър на вътрешните работи, предложен за народен представител от множество общински партийни конференции;
§  Янаки Стоилов – бивш заместник-председател на БСП, бивш заместник-председател на Народното събрание; преподавател в Юридически факултет на Софийски университет, почетен професор на най-големия в Азия и в Китай, а вероятно и в света, Шанхайски университет. Той е един от активните участници в изработването и приемането на действащата Конституция на Република България. Няма друг действащ български политик с такова високо международно научно признание.
§  Атанас Мерджанов – социолог, заместник-председател на парламентарната група и говорител на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП;
§  Ангел Найденов – многогодишен член на Изпълнителното бюро, министър на отбраната, говорител на БСП и зам. председател на парламентарната група.
 Георги Божинов - народен представител от Врачанска област, привърженик на истинската лява оринетация на БСП.
За всички тези социалисти на ръководна работа в БСП няма нито един сигнал за участие в масонска ложа, в бандитско приватизиране на крупни държавни фирми (Техноимпекс, Техноимпортекспорт, Пловдивски панаир, Слънчев ден, ЦУМ, Тримонциум, хотели в Кюстендил и т.н.), в антипартийна дейност. В обществото и в партията оценката за тях е положителна. И никой няма съмнение, че добре работят като народни представители. Единствената им вина е, че били „омръзнали“ на партията и били трябвали „нови лица“, като че ли депутатите в Народното събрание трябва да се избират не по компетентност и качества, а като на моден конкурс по външна визия.
Истинските причини за тяхното лустриране (на Миков, Стоилов и Мерджанов), е тяхната партийно-политическа идейна позиция за провеждане на лява  политика, за преодоляване на бедността, за отмяна на плоския данък и т.н., все неща записани в документите на партията от 8 май 2016 г. Втората причина, е че това са хора, които в Народното събрание ще пречат на лобизма. И за да сме убедителни ще посочим няколко примера. Първият е предотвратяването от исканата от ГЕРБ и ДПС през 2014 г.  данъчна ваканция в консултативния съвет при Президента. Това бе начин България да бъде вкарана в остра финансова криза и инфлация, от която да се облажат определени кръгове от фирми свързани с ГЕРБ, ДПС и Костоваците. Замисълът бе предотвратен от участниците в Консултативния съвет от БСП Сергей Станишев и особено Михаил Миков. По същество със своята позиция те спасиха България от финансова криза. А защо новото ръководство на БСП не поиска от Президента, избран от името и на БСП да разсекрети стенограмата от това заседание? Защото не е в интерес на милионерите от Изпълнителното бюро. Да припомним и някои гласувания на Янаки Стоилов в Народното събрание. Той бе един от двамата депутати от Парламентарната група на БСП, който гласува против избора на Делян Пеевски, един от четиримата гласувал против внедряването на полезния за богатите и неизгоден за бедните плосък данък, човек който непрекъснато иска неговата отмяна и с това вреди на милионерите от БСП и тези от АБВ, от ГЕРБ, ДПС, НФСБ и т.н. компания. Стоилов и проф. Пантев бяха сред малцината осмелили се да гласуват против интервенцията (без санкцията на ООН) в Ирак, довела до възникването на Ислямска държава, войната в Ирак и Сирия и милионите бежанци, заливащи Европа. По същество лустрирането на тези политици е по политически причини, а не че са „омръзнали лица“. Нима сегашното ръководство на бСП по-рядко да се показва по екраните на телевизиите?
      На трето място е приемането на предизборна платформа, която е социаллиберална по своята идеология, платформа в интерес на дребния, средния и най-вече на едрия бизнес и с лека фризура на неолиберализма по някои проблеми на като опростяване на данък за едно и две деца и т.н. По своята икономическа и социална основа платформата е съотносима с тази на ГЕРБ и тази на Марешки, който прави същия акцент за малкия и средния бизнес. Тази близост на програмите е нарочна направена, за да може част от социалистическия елит (кръга на Сивия кардинал и милионерите) да се реализира във властта с подкрепата на тези партии.
    Националното ръководство в нагорещената обстановка преди изборите за Народно събрание допусна две груби политически грешки. Първата е приемане на социаллиберална вместо социалистическа по съдържание предизборна платформа. А хората очакват от БСП кардинална промяна за отмяна на неолибералните политики и провеждане на действителни политики, защитаващи предимно социалните права и социалната справедливост за хората на труда. Втората грешка бе показването на организационно-политически мускули за силата и авторитаризъм на Нинова с промените в Устава. Енергията на партията на социалистите трябваше да бъде съсредоточена към изработване на действена лява платформа за парламентарните избори. За изборите трябва силна и сплотена, а не разединена партия. Например, в София вече има идейно разединение. То бе породено от стремежа на всяка цена да се наложат неолибералните идеи на Сивия кардинал, прокламирани и театрално-артистично и емоционално представени пред конгреса и телевизиите от Нинова. А с това се отслабва партията. Сега само силна социалистическа партия може да извърши промяната на неолибералното статукво. Партия, която разполага с опитни, подготвени и силни политици и народни представители, а не само с млади лица и "приятни" образи за телевизионната публика. Политици, които изразяват, защитават и чрез политиката реализират интересите на хората на наемния труд,  а не на бизнеса, на милионерите в БСП. 
       
      За по-голяма убедителност на моята позиция за лустрирането на листите за Народното събрание прилагам текста (от Поглед.инфо) на изказването на конгреса на Янаки Стоилов, почетен професор на Шанхайския университет.

5.02.2017 г.
Анко Иванов



Изказване на Янаки Стоилов – 49-ти конгрес на БСП - 04.02.2017г.
Уважаеми делегати, многократно съм говорил пред вас включително от тази трибуна, но никога вълнението не ме е напускало, винаги съм били искрен с вас и съм се опитвал да поставям въпросите, които смятам че имат най-голямо значение за нашата страна,за настоящото и за бъдещото на социалистическата идея на нашата партия. Преди няколко месеца тук приехме политическата платформа „България, суверенна, солидарна, справедлива” тя допринесе за успеха на подкрепения от БСП кандидат за президент Румен Радев. Победата на тези избори дава самочувствие на социалистите и увеличава шансовете за предстоящите парламентарни избори. Тази победа потвърждава, че сме били прави, когато преди четири години се обявихме за радикална промяна за демократична и социална България. За съжаление тя не се реализирана у нас. Радикални промени проправиха пътя за промени в Съединените американски щати и в няколко европейски страни. Така, вместо да бъдем в крак с времето, поради собствени колебания, външен натиск и противопоставяне от влиятелни групи в партията, загубихме политическата инициатива.

Сегашното ръководство на БСП и особено председателят оказват силна енергия и воля за власт. Това мобилизира и мотивира партията. Днес по-скоро недоволството на хората, а не толкова намерението на партиите създава обществените нагласи. Залагането на тази тактика може да ни доведе до спечелване на изборите, но не осигурява успешно управление. Няма достатъчно доказателства, че радикалното говорене ще бъде последвано от решителни действия срещу картелите, срещу избягването на данъци от компании с огромни приходи, срещу познатите злоупотреби с власт. Правилно в центъра на вниманието днес е поставена икономиката. Трябва да е ясно обаче, че ако не се заздрави администрацията и не се подобри правосъдието, ако не се укрепи държавата като цяло, много от предлаганите икономически мерки, ще се изкористят. Да очакваме че бизнес-социалистите, които напоследък взеха превес да проправят пътя на необходимата ни политика, е поредната илюзия.

Странно е че лявата БСП се обръща предимно към предприемачите, освен това ги дели, както и политиците, на млади и други, а не според приноса който дават. В същото време други партии се насочват към широки социални групи – хората със средни доходи, възрастните с най-ниски пенсии, учителите, с конкретни числово изразени послания. БСП трябва да разчита предимно на хората, които са ощетени и недоволни от прехода, а те далеч не са само бедните, на всички, които смятат сегашната система за несправедлива. Само така можем да постигнем убедителна победа, която ще ни избави от поредните пагубни компромиси. Не казваме обаче от какво няма да отстъпим в името на властта и тази констатация трябва да предизвика достатъчно тревога във всички нас.
Супер проблемът на съвременния свят и на България е огромното неравенство. Днес не е достатъчно просто да говорим за противодействие и ограничаване на бедността. В доклада вече бяха направени сравнения с 20-те процента най-богати и най-бедни, но аз ще ви дам още по-драстична картина. Средно за Европейския съюз разликата между най-богатите и най-бедните 10% е осем пъти. В европейска България по актуални данни на Световната банка тя е 28 пъти. Къде е нашият отговор на този проблем? Не искам да бъда по-католик от папата, но ако по-критично четем всичко, което обсъждаме, може би той ще се окаже по-голям социалист от нас. Това налага в проекта за платформа да се включат още няколко ясни ангажимента, поне за мен те са задължително условие за нейното приемане. Затова предлагам:

1. Осезаемо покачване на доходите на работещите, за достигане на заплащане в съответствие с производителността на труда в България. Това означава да направим така, че заплатите, не само минималните, да се увеличат 1,5 -2 пъти през следващите две – три години. Оказа се вече, че ние закриваме паралелната държава, което категорично подкрепям. Може би ще ни е по-трудно с паралелните политици, които участваха и подпомагаха нейното формиране в изминалите години.

2. Минималната пенсия за трудов стаж да достигне прага за бедността за същия период.

3. Преминаване към прогресивно облагане без усукване, с освобождаване от данък на ниските доходи. Запазване на равнището на данъчните задължения за масовите доходи на 10 процента и постепенно покачване на скалата за по-високите още от следващата година.

4. Премахване не само на скритите форми, а на всяко доплащане за лечение на здравноосигурените лица.

5. Увеличаване на дела на Брутния вътрешен продукт, произвеждан с участие на държавата, от сегашните под десет процента на 15-20 процента за четиригодишен период. Привлечените инвестиции у нас от други страни приблизително да се изравнят с тези от Европейския съюз през започналия програмен период.
Само сплотена и силна партия може да промени България и да управлява успешно. Сега е необходимо значително обновление, включително подмладяване на парламентарното представителство на БСП. Въпросът е - ще излъчим ли способни, волеви и безкористни личности, които да отстояват социалистическата политика, защото ново лице може да бъдеш само веднъж.

Разбирам и споделям стремежа да привлечем периферен вот, но това няма да стане чрез разколебаване и разбиване на ядрото на партията, няма да стане чрез провокирания от част от ръководството реваншизъм. Временно могат да му помогнат загрижени за БСП хора и медии, които преди обслужваха други силни на деня.

Утре предстои да гласувате устава на БСП, аз няма да участвам в това действие, не поради конфликт на интереси. Не се стремя към пореден депутатски мандат, но благодаря на тези хора, които са видяли в мое лице човек, който могат да подкрепят. Просто този проект не отговаря на обявените цели, нито един от прокламираните принципи - за мандатността и особено за прекия избор, не е приложен последователно, колкото и да ни убеждават в обратното неговите апологети. Защо след като председателят на партията ще се избира пряко, същото не се предвижда за председателите на общински и районни съвети? Така председателят ще стане мандатен притежател на партията. Защо кандидатите за народни представители, кметове и общински съветници, не се излъчват пряко от социалистите в съответния район, а се въвеждат странни за демократичните парламентарни системи ограничения, с които се сродяваме с партия на Ердоган. Истинските необявени мотиви на тези промени са в желанието на техните инициатори БСП да бъде лишена от вътрешнопартийна алтернатива, а тя прави партията демократична, допринесе да се съхрани през годините, дава й политическа перспектива. С тези промени вие отклонявате истинския разговор за отстъплението на политиката пред големите пари, за обслужването на частни и корпоративни интереси, които са проникнали във всички партии и вече години наред съсипват българския народ и българската държава.
Трябва да завърша с едно предупреждение, не веднъж съм се борил за възстановяване на доверието към БСП. Сега отново се намираме в преддверието на властта. Нашият хроничен проблем е, че почти винаги, след участие в управлението, стигаме до тежки загуби. Не бива отново да допуснем това, може да е с непоправими последици. Дано имаме основание и ние да изречем знаменателните думи:

„И в бурята, ще бъдем пак със теб
народе мой, защото те обичаме”.
Благодаря Ви!

(Източник: Поглед.инфо)

Няма коментари:

Публикуване на коментар