неделя, 8 юни 2014 г.

БСП в европейските избори 2014

БСП в европейските избори 2014
                       Автор: Анко Иванов
Наскоро проведените избори за Европейски парламент бяха израз на подмяната на съдържанието на избора. Това бяха избори за Европа през призмата на вътрешните политически проблеми. Огромната част от политическите партии в България се явяваха пред избирателите със свои послания за българската вътрешна политика, за политическа оценка на ситуацията в страната. Нещо повече, отделни политически дейци поставяха преди изборите изискването чрез евровота да се оценя подкрепата за правителството, за отделните политически партии, а не оценката на европейските политики и позиция по европейските проблеми. В това отношение явно пръв запали искрата на подмяна на ценности в изборите деецът на СДС и ДПС Йордан Цонев, известен в обществото още и с прякора Данчо Ментата. Всички български политици избягваха преди изборите да разкрият своето виждане за решаване на главните европейски проблеми. Има изказвания за различни видове общи европейски проблеми, като се почне от разделението на страните на две групи, т.нар. „Европа на две скорости“, бюрократизацията в европейските структури и т.н. по същество главните проблеми се премълчават. Става дума за:

Първо. Как в бъдеще да се развива Европейския съюз и каква да е формата на обединението на страните в него, каква да е степента на интеграция? По същество чрез отговора на този въпрос се отговаря за политическото бъдеще на Европа. В момента в ЕС има явно изразена тенденция за ограничаване на националния суверенитет на отделните държави, засилване и централизиране на брюкселската власт. Поради това бе създадена и институцията на европейския президент, започна бавно и постепенно изземване на външната политика в ръцете на Брюкселската администрация, опити за създаване на обща обтбрана, както и налагане на многостранно ограничаващи националния суверенитет регламенти (правата на хомосексуалистите, правите краставици, щастливите кокошки) и т.н. Само отделни политици  се обявиха срещу подобно тенденциозно развитие на ЕС. По същество в Европа се върви към федерализация на Европейския съюз с ограничаване на правомощия на отделните сегашни държави. Подобно развитие е много изгодно за Германия и Франция, които в подобни условия чрез формално демократично формирани органи ще налагат своята политическа линия и по същество ще упражняват политически диктат. По същество има два пътя за по-нататъшното развитие на Европейския съюз – федерализиране, изгодно за няколко големи европейски страни и САЩ и конфедерализиране – съюзяване на равноправни нации и народи за решаване на общите стопански, социални и културни проблеми. Този най-съществен въпрос за бъдещето на ЕС не бе поставян на дискусия, българското общество дори не бе сигнализирано за нарастващата опасност от по-нататъшната загуба на национален суверенитет в интерес на няколко големи държави. Ясно е, че подобно развитие не е в интерес на българския народ. Само че в предизборния период почти никой не би тревога, а всичко остана замаскирано. Дори т.нар. националистически партии не повдигнаха ясно този проблем и съвсем естествено изпаднаха от Европейския парламент. БСП имаше идеалната възможност да повдигне този въпрос и да предизвика широка обществена дискусия. И ако Йотова, Курумбашев и др. нямат този капацитет да повдигат и обсъждат подобни въпроси и провеждат подобни дискусии, остана необяснимо мълчанието на Станишев, на Пирински, а и на Стоилов. За какво хората да отидат до урните – за високите заплати (в сравнения с български стандарт) на евродепутатите ли? Дали за да може някой на гърба на БСП да спести 200 или 300 хил. лева?  

Второ. Един от основополагащите въпроси на по-нататъшното развитие на Европейския съюз е: Какво да е мястото на ЕС в глобалния свят и отношенията и връзките със САЩ?  Един от главните световни проблеми в света е разрешаването на финансовите въпроси. И този проблем с най-голяма сила се отнася за САЩ.  Американската икономика е най-голямата в света. И нейните проблеми до голяма степен пряко влияят върху световното икономическо развитие. Доларът играе ролята на световна валута и в близко бъдеще трудно ще бъде заместен от друга валута. Американската икономика е главният производител в света на нови технологии. Икономическата глобализация направи взаимосвързани икономиките на почти всички страни в света.  Огромният държавен дълг на САЩ от над 17 трилиона долара може да доведе не само до криза на американската икономика, но и до световна много дълбока икономическа криза. Ако САЩ девалвират долара, ще настъпят трудно предвидими катаклизми в световното стопанство. Финансирането на американската икономика чрез купуването на американските ценни книжа от Китай, Япония и други страни не може да продължава вечно, не може да се увеличава безкрайно търговията с ценните книжа. Една голяма икономическа криза може да доведе и до множество нови въоръжени конфликти с неясни изходи.  САЩ търсят извънредни мерки, чрез които да предотвратят настъпващия стопански социален катаклизъм в самите САЩ и в света.  
            Икономиката на САЩ е тясно свързана с икономиката на Европа. Европа е най-големият пазар в света. САЩ виждат изхода от своята криза и кризата на световното стопанство чрез разширяване продажбите на американски стоки в Европа. Интересна е трактовката на възможните решения на този проблем от американския професор Пол Кристи от Колумбийския университет на САЩ. В едно интервю в Германия проф.Кристи в прав текст заявява, че кризата в САЩ и техните съюзници изисква нов подход в решаването на проблема. Той твърди, че „Възможността (САЩ –б.м.) да погаси своите дългове без съществено да се понижи жизненото равнище на своето население е осъществима само за чужда сметка … Необходимо е да се намери този, с помощта на когото Америка би могла да реши своите финансови проблеми… Поради това следва така да се организират събитията, че целия свят, всяка страна в една или друга степен да участват в разрешаването на финансовите проблеми на Америка.“ А единственият сега в света пазар, който може да помогне на САЩ е европейският, но за това той трябва да се отвори за стоките на САЩ. И САЩ от няколко години притискат ръководителите на Европейския съюз да сключат със САЩ договор за зона на свободна търговия и по такъв начин американската и европейската икономика да се слеят. А това най-вероятно ще доведе до голям срив в европейското производство и понижаване на жизненото равнище на населението и то предимно на най-бедните членове на ЕС.
            Ето този изключително важен проблем не бе поставен пред българските и пред много други европейски избиратели. И крайно десните неолиберали от котилото на Меркел, социалистите на Франция начело с Оланд, лейбъристите и консерваторите във Великобритания и др. се правят, че този въпрос не съществува. Така е и в България – всички политици мълчат по този основен, този генерален проблем. Най-приличаше на БСП да повдигне този въпрос пред избирателите, понеже от неговото решаване ще пострадат най-бедните в страната, а ГЕРБ, ДПС и ББЦ с техните олигархически кръгове не ги интересуват проблемите на бедните. Без дебат и информация за социално-икономическото бъдеще на Европа никой не е заинтересован да ходи до изборните урни. А всяка политическа партия, включително и БСП бе необходимо ясно да заяви своята позиция по сливането на европейската и американската икономика и очакваното понижаване на твърде ниското жизнено равнище на населението. През последните месеци ясно пролича желанието на САЩ да наложат своето господство над търговията и доставката на енергоносители и да прекъснат връзката на Русия с Европа

Трето. Един от най-важните въпроси на еврочленството е равнопоставеността на отделните страни. В България никой не поиска – нито леви, нито десни и центристи да попита българския народ дали желае страната му да влезе в Европейския съюз и да загуби доброволно част от своя национален суверенитет. А уж всички са големи демократи? В Дания, Норвегия и поредица от европейски страни бяха правени референдуми и бе питан народа. В България Първанов, Костов, Кобурготски, Станишев, Борисов си траеха. Съвсем естествено е всеобщото народно разочарование от Европейския съюз, колкото и различни нагласени социологически изследвания да твърдят обратното.  Нещо повече, България най-редовно си внася скромните вноски в ЕС. Но когато трябва да получава пари все някой европейско-брюкселски чиновник се съмнява в нещо и спира парите за България. Въведени са такива правила, че никой и никога да не може да усвои парите от европейските средства.
Нещо повече, европейските доплащания за селскостопанска продукция са много различни стойности. Най-много се доплаща на най-богата земеделска страна в Европа – Франция. На средно равнище са доплащанията за католическа Полша, но за православните Румъния и България тези доплащания са символични. Това прави българската селскостопанска продукция неконкурентна спрямо тази на другите страни-членки на ЕС. У нас правителствата се грижат само за тютюнопроизводителите, т.е. за електората на ДПС. Само отделни кандидати за евродепутати повдигнаха този проблем. Ръководството на БСП пропусна възможността да разясни този проблем и да излезе със специални обещания, че нейните депутати в Европарламента ще се борят за премахване на тази въпиюща несправедливост.
Подмината бе и несправедливостта за неравностойното заплащане на труда на българските емигранти в Испания, Германия, Великобритания и други страни, където при равни други условия българските емигранти получават в пъти по-ниско трудово възнаграждение. Е, как българите в чужбина да гласуват за БСП, когато нейното ръководство дори не смее да постави пози проблем за решаване в Европейския съюз. Така стоят въпросите и за редица други неравенства като непризнаване на българските дипломи, което отваря широко вратите за емиграцията на най-младите българи.
Политиците на БСП се уплашиха ребром да поставят въпроса за различния подход към Северния и Южния газов поток. Те не дадоха отговор защо за Германия може да има руски газ, а за България не може да има руски газ и на по-ниска цена. След изявленията на Местан, че събаря правителството, на всички им стана ясно, че това е поради строителството на Южен поток. Днешното изявление на Орешарски пред американските сенатори  показва, че този човек е нов предател на българските интереси. По същество той в най-голяма степен предаде мандатоносителя. Той бе против изграждането на АЕЦ „Белене“ и предаде гласа на народа от референдума, застана на позициите на  Клинтън и Местан, т.е. на американските и на турските интереси. Той е неспособен да се поучи от примера на унгарците. Унгарското правителство се противопостави на редица от тези несправедливости и обра всеобщите национални унгарски симпатии и гласове на изборите. Българското правителство с мандата на БСП само се усмихваше угоднически на немеца Йотингер, който защитава интересите само на САЩ и на Германия, а не на всички страни-членки на ЕС.  Е, кой и защо да гласува за правителството с мандата на БСП, когато то си трае при явна несправедливост, когато то подчинява българските национални интереси на американските и на турските?

Четвърто. В предизборния период нямаше истински и честен отговор на въпроса „Защо българите продължават да са най-бедните в Европа, да живеят мизерно и да се топят като нация? Ръководството на БСП не даде ясен отговор на болезнените въпроси. Кой попречи на неговите намерения за реиндустриализация на страната, за развитие на държавната собственост, защо само България и Румъния спазват изискванията за нисък държавен дълг, а водещата Германия има огромен вътрешен дълг, но немците живеят добре? БСП трябваше да отговори на хората защо работещите в България получават два пъти по-ниски доходи от средната производителност на труда, а работещите в западноевропейските страни получават много по-голям дял от произведения БВП?
            Това се вече третите европейски избори, в които ръководството на БСП не дава смислени отговори на своите членове и симпатизанти. И тук е виновен Станишев, но не само той. Има и много по-виновни бивши и настоящи членове на ръководствата на БСП като Първанов, Калфин, Румен Петков, Евгени Узунов, Димитър Дъбов и т.н. Ако така продължава ръководството на БСП да неглижира европейските избори, следващите вече може да са фатални и в България да се създаде нова силна истинска лява партия от типа на гръцката Сириза, и новопоявилата се испанска партия.      


8.06. 2014 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар